zondag 24 september 2023

Deugpronker Maarten Boudry ontspoort volledig

 

De filosoof Maarten Boudry krijgt in de NRC van dit weekend weer eens alle ruimte om zijn vooruitgangsgeloof te verspreiden. Ja, er is sprake van klimaatverandering met behoorlijke impact voor mens, dier en plant maar maak u geen zorgen: de mens is zo begaafd en knap, die bedenkt wel technologische oplossingen voor deze problemen.

Natuurlijk, er zijn bij het klimaat betrokken burgers die zich daarover uitsluitend in zeer alarmerende teksten uitlaten, filosoof Lisa Doeland heeft het zelfs over Apocalypsofie. Gebruik van grote woorden heeft altijd het risico dat ze hun doel voorbij schieten, juist omdat ze grote delen van een beoogde doelgroep kunnen intimideren en afstoten.

Boudry wijst erop dat de kindersterfte enorm is teruggedrongen en dat we nu twintig keer rijker zijn dan in 1923. Maar van ongelijkheid heeft Boudry kennelijk nog nooit gehoord, Piketty heeft hij nooit gelezen. Maar ik ga hier verder niet over doorzeuren en accepteer de geboekte vooruitgang als een feit. Maar is klimaatverandering daarmee onzin? Volgens Boudry wel. Zijn Haarlemmer Olie is economische groei. Daarmee immers, zo schrijft hij, kun je dijken aanleggen, stevige huizen en schuilkelders bouwen, airco's installeren en waarschuwingssystemen, en infrastructuur aanleggen voor evacuatie. Ja, je gelooft het niet maar hij schrijft dit letterlijk.


Boudry bekritiseert ook wetenschappers die zouden overdrijven, zoals rond het RCP 8.5 scenario van het IPCC. Wie geïnteresseerd is in de werkelijke gang van zaken rond dit 'scenario' kijkt eens op het onvolprezen blog Klimaatverandering. Dan heeft Boudry het over 'doemporno' en 'deugpronk', op zich aardige woordvondsten maar ze zijn nogal denigrerend. Maar fossiele bedrijven, nee, die worden pas onheus bejegend terwijl ze toch miljarden mensen uit de armoede tilden. Dixit Boudry! 

Boudry weet het zeker: "de mensheid zal het klimaatprobleem oplossen door vernuftige innovaties en vindingrijkheid". Daarmee schaart hij zich in het kamp van Louise Fresco die ook niets moet hebben van klimaatactivisten. Boudry haalt hier zelfs geo-engineering aan, u weet wel, zonnewering in de atmosfeer. Hij doet hier alsof het een op de plank liggende technologie gaat. Maar hij rept met geen woord over een internationale oproep vanuit de wetenschappen om het onzalige idee van geo-engineering voorgoed te vergeten. Lees maar eens de petitie die wetenschappers hebben opgezet om politici en beleidsmakers ertoe te bewegen nooit hun toevlucht te nemen tot dit soort idiote technologieën. Ook permitteert hij zich nog een denigrerende opmerking over degrowth, door hem een onzalige oplossing genoemd. Argumenten levert  hij er niet bij, we moeten het maar van hem aannemen.

Boudry sluit zijn volstrekt idiote artikel af met de oproep: "Twijfel er geen seconde over: er is geen beter en hoopvoller moment om een kind op de wereld te zetten dan vandaag". Bizar, hoe iemand zo volledig uit de rails kan lopen.

Geen opmerkingen: