donderdag 21 september 2023

Hoe migratie echt werkt

 

Onder deze titel schreef hoogleraar sociologie Hein de Haas een lijvig werk waarin hij 22 mythen over immigratie onderuit haalt. O, was het toch maar mogelijk dat er eens een serieuze discussie kon worden gevoerd over dit door politici gekaapte thema (Henk Kamp de Verschrikkelijke voorop!). In de Volkskrant vindt u een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Ik beperk me hier slechts tot een paar topics. 

Ongeveer 3 procent van de wereldbevolking is internationaal migrant, slechts 0,3 procent is vluchteling of asielzoeker. Deze cijfers zijn al decennialang tamelijk constant en stabiel. Er is geen enkele sprake van een explosieve toename van immigratie. En o ja, negen van de tien Afrikanen komt gewoon legaal naar Europa. En waarom komen zij? Heel simpel, omdat wij hun arbeidskracht nodig hebben. 

En ook de veronderstelling dat ontwikkeling van arme landen de emigratie zou doen slinken is een fabeltje. De grootste groep internationale migranten komen uit middeninkomenslanden, zoals Marokko, Turkije of Mexico.

Wij moeten tot ons door laten dringen dat de vraag naar arbeidskrachten in de bestemmingslanden de drijvende kracht is achter migratie, aldus de Haas. We kunnen blijven sleutelen aan grenscontroles en andere beperkende maatregelen maar dat is alles volkomen zinloos zolang de vraag naar arbeidskrachten groot blijft en de regulering van immigratie grotendeels uit handen is gegeven aan de private sector. Regeringen weten dit maar het is de olifant in de kamer van het migratiedebat. Regeringen bestaan uit politici en die hengelen naar kiezersgunst, spannen zich dus in om de vox populi te vertolken.

Een andere mythe gaat over opvang in de regio. Dat gebeurt allang, stelt de Haas; 80 tot 85 procent van alle vluchtelingen wordt al decennialang in de eigen regio opgevangen. Beperking van het aantal asielzoekers? Dat is juridisch nauwelijks nog mogelijk, zolang Nederland nog lid is van de EU en het Europees Vluchtelingenverdrag accepteert.

Ik vrees dat het gezond verstand nooit een redelijke stem in dit debat zal verkrijgen. Het gewone volk wil er niet aan en politici willen hun kiezersgunst. Het is droevig te moeten vaststellen dat we hier maar geen redelijke uitweg weten te vinden.

Geen opmerkingen: