dinsdag 1 oktober 2024

Pijbes moet zich schamen!

 

In Engeland zijn klimaatactivisten tot twee jaar cel veroordeeld vanwege het gooien met verf naar schilderijen in een museum. De schilderijen werden niet beschadigd. Een lijst wel. De rechter noemde de actie "extreem disproportioneel en misdadig idioot". Zo denkt vrijwel iedereen erover, ook in ons land.

Dat de klimaatactivisten principieel geweldloos zijn heeft in de ogen van publiek en rechters niets te betekenen. Hoe zou dat toch komen? Mensen weigeren in te zien dat boeren zich als terroristen mogen gedragen zonder ook maar een vingerbreedte in de weg gelegd te worden door de overheid en de wetsdienaren en -handhavers. Maar klimaatactivisten die zich aan wegdek of museummuren vastplakken, nee, dat trekken we niet.


We willen er graag op vertrouwen dat de veroordeelde klimaatactivisten in hoger beroep op een heel wat mildere straf worden getrakteerd maar we moeten dat afwachten. Inmiddels heeft ook de bekende Nederlandse kunstpaus Wim Pijbes van zich laten horen. We lezen in de NRC van vandaag: "In de eerste plaats zijn sommige schilderijen wel degelijk beschadigd geraakt. In de tweede plaats is de impact van zulke incidenten op het museumpersoneel, met name de beveiligers groot. Deze acties zijn absoluut niet geweldloos, het is een gemakkelijke en verwerpelijke vorm van aandachttrekkerij".

Nou, Pijbes laat maar even zien dat hij aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat. Natuurlijk is aandacht trekken hier de essentie, daar hebben de klimaatactivisten nooit een geheim van gemaakt. Hun boodschap wordt niet gehoord, genegeerd of sterker nog bestraft! Het is ronduit grotesk dat hij medelijden met beveiligers wil opwekken. Ocharm. Maar hoe krijgt deze malloot dit bedacht? Die beveiligers lopen daar toch rond om gepast te reageren als zich er een incident voordoet? Dus als de brandweer uit moet rukken om een brand te blussen, moeten we diep medelijden met de spuitgasten hebben en onmiddellijk psychologische hulptroepen aan laten rukken? Schaam je, Pijbes en ga in een hoekje zitten om nog eens goed na te denken over je belachelijke reactie!

Geen opmerkingen: