maandag 13 mei 2013

Maar nu de lakmoesproef


Sayam Uddin Nessar was politiek vluchteling uit Afghanistan en  kreeg in ons land een geldige verblijfsvergunning. Maar toen hij twee jaar in Duitsland ging werken veranderden hier de regeltjes en zonder dat hij er erg in had, verliep zijn geldige verblijfstitel. Nu is hij opeens illegaal in Nederland, ofschoon hij het Nederlands vlekkeloos beheerst, een eigen woning heeft en mede-eigenaar van een snookercentrum.
En omdat hij illegaal is, zit hij opgesloten in een detentiecentrum. Hij is aan een honger- en dorststaking begonnen omdat hij ten einde raad is. Nu is hij tegen zijn zin in een ziekenhuis opgenomen en dreigt hij tegen zijn zin vocht toegediend te krijgen.
Dit is Nederland in 2013, waar de gelukkigste bevolking van de wereld schijnt te wonen. Gaan wij het nu echt meemaken dat een buitenlander hier in de cel komt te overlijden omdat wij hem als een crimineel zeggen te moeten behandelen? Dit is dan toch meteen de lakmoesproef voor de belofte van Samsom dat hij het Nederlandse illegalenbeleid humaner wil maken.
Kon het drama rond Dolmatov nog plaatsgrijpen als gevolg van ernstige systeemfouten, bij Nessar is (de legitimiteit van) het systeem zelf aan de orde. Wie gaat hier op tijd ingrijpen? Of moet er straks weer iemand politiek gespaard worden?

Geen opmerkingen: