dinsdag 11 juli 2017

Gedoe om een klassenfoto


Erik de Vlieger's tweet: "Dit wordt wereldnieuws over hoe zielig wij als volk zijn geworden". Frans Weisglas twittert: "Ik was in 1957 een keer ziek op dag klassenfoto. Kan ik dat nog claimen plus rente? Ik schenk het aan een goed doel". En kampioen haatzaaien Wilders komt tot de volgende ronkende tekst: "Wat een land. Slappe rechter buigt voor de islam. We moeten Nederland - ons land - terugveroveren!".

Die laatste tekst is natuurlijk de meest schandalige, oorlogsretoriek en voor de zoveelste keer het beschimpen van de rechterlijke macht. Zoveel is duidelijk: bij Wilders is de democratie niet in goede handen. Laten zijn kiezers daar goed nota van nemen!

Maar nu het onderwerp. Wie zich verdiept in de casus kan niet anders dan de rechter gelijk geven. De school heeft niet aannemelijk kunnen maken dat er hevig geprobeerd was een andere datum voor de klassenfoto te vinden. De school heeft niet aannemelijk kunnen maken dat er inmiddels andere klassenfoto's waren gemaakt waarop de twee moslimkinderen wel te zien waren. De school heeft niet aannemelijk kunnen maken dat er mondeling excuses waren aangeboden. Desondanks verwijt de school de ouders dat ze de school niet hadden geattendeerd op de datum klassenfoto en de datum offerfeest. Overigens waren de beide kinderen met goedvinden van de school afwezig. Maar echt een gotspe is het verweer van de school dat de klassenfoto op verzoek van de ouders direct na de vakantie werd genomen omdat de "kinderen dan mooier op de foto staan". Hoe durf je zo'n verweer überhaupt aan te dragen!

In mijn ogen heeft de rechter, toen de zaak eenmaal op diens bord kwam te liggen, een eerlijk en fair vonnis gewezen. En daar moeten we niet over zeuren. De vraag die resteert is of deze kwestie inderdaad op het bord van een rechter terecht moest komen. En of er daadwerkelijk zo'n absurde eis van € 5.000 per kind moest worden ingediend. Ik weet niet of er mogelijkheden zijn gezocht om deze kwestie in goed overleg op te lossen. Maar dat maakt voor het resultaat niet uit: de rechterlijke uitspraak is helder, logisch en fair. Het past zeker politici niet om daarover te schimpscheuten.

Geen opmerkingen: