woensdag 12 juli 2017

Gedrag van een idioot of een gevaar voor de democratie(?)


In een helder artikel in de NRC van 11 juli waarschuwt Ian Buruma terecht voor laakbaar gedrag van politiek leiders. De neiging het gedrag van Trump af te doen als stunts van een ordinair showman is gevaarlijk en leidt af van wat er werkelijk achter dat gedrag verscholen gaat.


De jongste onvoorstelbare actie van Trump is natuurlijk het retweeten van een filmpje waarin hij een journalist in een ordinaire worstel- en schoppartij tegen de grond werkt. Het uithollen van democratische instituties door ze voor brullende menigten te beschimpen is natuurlijk helemaal niet modern, aldus Buruma; dat hebben dictatoriale leiders altijd al gedaan. En hij komt met een kleine opsomming:

  • Duitse joden hadden weinig van hun medeburgers te vrezen tot de nazi-leiders na 1933 begonnen het volk op te ruien;
  • Christenen en moslims lieten elkaar in voormalig Joegoslavië met rust tot de Servische volksmenners, gesteund door militaire macht, aanzetten tot uitstoting en massamoord;
  • In 1947 vlogen hindoes en moslims elkaar naar de keel toen Pakistan zich afscheidde van India;
  • In Birma had de islamitische minderheid weinig last, tot fanatieke boeddhistische monniken de meute ophitsten om moslims te vermoorden en hun huizen te verbranden;
  • Trump die rechters beschimpt en journalisten uitmaakt voor volksvijanden;
  • en ik voeg daar Wilders aan toe die van een nepparlement spreekt, rechters beschimpt, dreigt met revolte, de pers schoffeert en ga zo maar door.

Het belangrijkste verschil met de vroegere fascisten is dat de rechtspopulisten nog geen zwart- of bruinhemden gebruiken. Maar ook dit, zo constateert Buruma, is aan het veranderen. In Oregon is onlangs geopperd dat Republikeinen beschermd moeten worden door gewapende milities en die milities worden gerekruteerd uit extremisten die de federale regering als hun voornaamste vijand zien.

Doemdenken? Ik vrees van niet maar hoe het ook zij, we moeten alert blijven en het gedrag van Trump typeren als dat van een idioot doet geen recht aan de werkelijke gevaren die achter dat gedrag schuil gaan. Buruma: "als de hoogste vertegenwoordiger van een democratie aanzet tot geweld, dan is het met die democratie snel gedaan.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Gedurende het bewind van generaal Tito in Joegoslavië waren er geen etnische geschillen in die kunstmatig gecreëerde heilstaat.

Na de dood van Tito leidden ideologische en vooral etnische spanningen tot gewelddadige confrontaties: zijn levenswerk bleek daar uiteindelijk niet tegen bestand. Vanaf 1986, het jaar waarin het nationalisme in Servië de overhand kreeg, dreven de binnenlandse republieken uit elkaar. In de jaren 90 leidden de eeuwenoude tegenstellingen tussen Serviërs, Albanezen, Kroaten en Bosniërs tot het uiteenvallen van de Joegoslavische statenbond (zie: Oorlogen in Joegoslavië).

De moraal van het verhaal is dat de heer Nuy selectief aan het winkelen is in uiterlijke gedrag, en dat voor al die veranderingen in het menselijk gedrag de heer Trump en hier te lande de heer Wilders verantwoordelijk voor moet worden gehouden.
Goedkope op marxistische communistische leest geschoeide propaganda.

enno nuy zei

U leest erg slecht en uw laatste zin bewijst maar weer eens ten overvloede dat uw denken ergens vijftig jaar geleden stil is blijven staan.