maandag 24 juli 2017

Poolse president verrast iedereen


Na de persbreidel in Polen is nu de rechterlijke macht aan de beurt. De Poolse senaat heeft een wet goedgekeurd waarmee de benoeming van rechters een politieke aangelegenheid wordt, sterker nog, de politiek bepaalt in het vervolg door welke rechter een bepaalde zaak zal worden behandeld.

Dat zou betekenen dat er in Polen niet langer sprake is van scheiding der machten en daarmee is de democratie direct in het geding. Genius achter deze draconische maatregel is Jaroslaw Kaczynski, partijleider van PiS, een rabiate communistenhater. Hij wil de rechterlijke macht teruggeven aan het Poolse volk. Waar hebben we dat eerder gehoord?


De EU moet dan onmiddellijk ingrijpen, het is ontoelaatbaar dat een lid van de Europese Unie de democratie op deze manier verkwanselt. Er bestaat een artikel 7 dat ertoe kan leiden dat Polen het stemrecht wordt ontnomen maar die procedure is kansloos. Een dergelijk besluit immers vereist unanimiteit en Hongarije (wie anders?) heeft al aangekondigd Polen te steunen.


Er wordt nu, net als tijdens de persrellen en de commotie over abortus, volop gedemonstreerd in Polen maar het treurige is dat de Polen zelf deze Kaczynski in het zadel hebben geholpen. Vanuit de EU wordt vooralsnog scherp gereageerd, met name door Frans Timmermans maar de vrees blijft bestaan dat ook hij een tandeloze tijger zal blijken te zijn. Bovendien moet de EU spitsroeden lopen aangezien de voorzitter van de Europese Raad een Pool is, Donald Tusk. Fel bestreden door? Jaroslaw Kaczynski!


Maar opeens is daar de Poolse president Duda, nota bene een beschermeling van Kaczynski. Hij heeft geweigerd de wetsvoorstellen te tekenen en hij gaat de komende twee maanden gebruiken om de wetten te herschrijven. We zullen moeten afwachten wat daaruit voortvloeit maar de democratie leeft nog in Polen.

Geen opmerkingen: