maandag 31 juli 2017


Een avond lang Eberhard van der Laan in Zomergasten. Natuurlijk is het interview beïnvloed door de ziekte van de Amsterdamse burgervader. Ze mogen trots op hem zijn en volgens mij zijn ze dat ook. Hier zat een gewoon mens met een bijzondere functie. Iemand die het geluk had ouders te hebben die hun kinderen met wijsheid en menselijkheid grootbrachten. Iemand die ook leerde van anderen. Hij nam het op voor de vervolgden in de tweede wereldoorlog maar ook en terecht mijns inziens voor de Nederlanders die nadien collectief beschouwd werden als lafaards die lang niet zo heldhaftig zouden zijn geweest als nogal eens gesuggereerd werd. Iemand die groter denkt dan de stad die hij dient en de partij die hij vertegenwoordigt. En iemand die weet dat zijn einde nadert, veel sneller dan redelijk en billijk is. Hij sprak erover ook al vond hij dat moeilijk en zou hij dat thema het liefste voor zich uitduwen.

Dit gesprek verliep zoals het verliep juist omdat van der Laan  erop stond getutoyeerd te worden door Janine Abbring. Daardoor werd het uiteindelijk een heel persoonlijk en geëmotioneerd gesprek, ook al cirkelde de uitzending de eerste anderhalf uur rond wat abstractere thema's. Van der Laan zal nog lang na zijn verscheiden herinnerd worden. En dat is terecht. Een zeer innemend mens die er met het grootste gemak een buitengewoon interessante avond van maakte.

Maar zeker ook hulde aan Janine Abbring die in staat bleek het gesprek alle ruimte en vrijheid te geven die een goed gesprek nodig heeft. Zij was niet bang voor de emoties die vroeger of later aan de oppervlakte zouden treden en toen het eenmaal zo ver kwam reageerde zij zoals je hoopte dat ze zou doen. Daardoor hoefden de emoties niet weggedrukt te worden en tegelijkertijd voorkwam ze met haar innemende houding dat een time-out onvermijdelijk werd.

Kortom, een prachtig interview. Wie het nog niet zag moet dat beslist inhalen!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Er wordt al gepleit om brug of een straatnaam te vernoemen naar Eberhard van der Laan.
Maar net als Job Cohen is deze burgemeester illustratief voor zijn politiek correcte kijk op de samenleving en is hij hoofdelijk verantwoordelijk voor de groeiende aanwezigheid van radicale moslims in zijn ambtelijke apparaat.

enno nuy zei

U bent een onvoorstelbare azijnpisser. Oh u weet het allemaal zo goed. Bij u thuis moet het een Walhalla zijn!

Anoniem zei

Ik heb veel medelijden over het lot dat Eberhard van der Laan op korte termijn te wachten staat, maar hij is wel politiek medeverantwoordelijk voor een beleid van wegkijken en ontkennen.
Daar zal hij ook na zijn heengaan keihard op worden beoordeelt. Van de doden niets dan goed gaat niet op voor politieke verantwoordelijken, immers hun(wan)beleid werkt jaren door in de samenleving met alle gevolgen van dien.

enno nuy zei

Probeer eens een andere bril,
je staat versteld van het verschil.

Anoniem zei

Beoordeel heiligverklaarde Van der Laan op daden

enno nuy zei

Ja en? Heb ik van der Laan heilig verklaard? Is er iemand onfeilbaar? Zelfs u niet! Overigens ben ik nooit erg onder de indruk van Ellian geweest. Maar een paar suggestieve artikeltjes zijn nog niet voldoende om iemand definitief te veroordelen. Wynia en Ellian en de Telegraaf zijn niet de grootste bewonderaars van van der Laan. Maar ook ikzelf behoor niet tot de bewierrokers. Niet voor niets noemde ik van der Laan "een gewone man" maar ook iemand die een bijzondere functie heeft en die bij mij en vele anderen respect afdwingt. Uw azijnpisser commentaar brengt mij niet bepaald op andere gedachten.

Anoniem zei

Dagblad de Telegraaf 14 September 2017
AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Bilal L., die in het netwerk zat van de Hofstadgroep, een terreuraanslag voorbereidde en daarvoor is veroordeeld, aan de slag kon gaan als jongerenwerker in Amsterdam.

De burgemeester heeft Lieke Thesingh, de toenmalig stadsdeelvoorzitter van Oost, gevraagd om Bilal dispensatie te verlenen. Dat hebben we ook op schrift”, zegt woordvoerder Geke Uninge van jeugdwerkorganisatie Dynamo uit Amsterdam Oost. Thesingh bevestigt die lezing. „Je zou het kunnen beschouwen als een verzoek van de burgemeester, omdat hij wilde dat hij (Bilal L., red.) die activiteiten deed.”

Bilal L., die ook in verband wordt gebracht met de moord op Theo van Gogh,woont en werkt volgens Van der Laan nog in Nederland.

In het stadhuis gaat een e-mail rond waarin gerept wordt over ervaringen met Bilal, die naar Jordanië ging voor een inzamelingsactie. Terug in Nederland zou hij, blijkens deze verklaring die bij meerdere raadsleden bekend is, aan jongeren vertellen hoe ’gezegend het land Syrië is’ en hoe verdorven Iran, Sjiieten en de Amerikanen zouden zijn. Met signalen dat Bilal ’absoluut niet te vertrouwen is’ en signalen dat hij zeker niet gederadicaliseerd was, zou niets zijn gedaan.

enno nuy zei

Ach, ach wat een onderzoeksjournalistiek! In de Volkskrant van vandaag laat van der Laan weten dat "Amsterdam grote steken heeft laten vallen in het deradicaliseringsbeleid". Maar zulke berichten passen kennelijk niet in uw kraam. Zelf nog nooit een fout gemaakt zeker?