zaterdag 1 juli 2017

Turkije hard op weg naar de Middeleeuwen


Alparslan Durmus is hoofd van de nationale onderwijsraad in Turkije. Deze raad heeft het curriculum voor het nieuwe schooljaar opgesteld "in lijn met Turkse waarden". En dus krijgen leerlingen van veertien en vijftien jaar niets meer over Darwin en de evolutieleer te horen. Durmus rechtvaardigt dit beleid als volgt, zo lezen we in de NRC: "Als onze leerlingen niet de achtergrond hebben om deze aannames en hypotheses te begrijpen, of als ze niet de kennis hebben, dan kunnen ze sommige controversiƫle onderwerpen niet bevatten, dus hebben we enkele daarvan verwijderd".


Seculiere Turken zijn ervan overtuigd dat Erdogan hier een vooropgezet plan ten uitvoer brengt: het creƫren van een vrome generatie die gehoorzaam is, het beleid van de regering niet in twijfel trekt, niet protesteert of oppositie voert en overal 'ja' tegen zegt. Belangrijkste vehikel in dit plan zijn de religieuze Imam Hatip-scholen. Sinds de AKP aan de macht kwam in 2002 is het aantal leerlingen aan deze scholen gestegen van 63.000 naar 1 miljoen.

Van mij mogen mensen geloven wat ze willen, zolang ze er mij maar niet mee lastig vallen. Maar op religie gestoeld onderwijs is onaanvaardbaar. Kinderen hebben hebben het recht om zonder religie opgevoed te worden. Een beschaafde samenleving kiest voor seculier onderwijs waarin kinderen wordt bijgebracht dat geloof een strikt individuele aangelegenheid is en waarin alle religieuze stromingen aan bod komen. Kinderen hebben het recht verschoond te blijven van hersenspoeling en als je pas op je achttiende mag stemmen, is er geen enkele aanleiding om de keuze voor een religie al op een jongere leeftijd toe te staan.

Ik hoef toch verder niet te betogen hoe gevaarlijk het is als het onderwijs zich heeft te voegen naar een door de staat opgelegde religie? Mensen die in god geloven gebruiken hun intelligentie niet en in hun onvoorstelbare domheid lopen ze achter een machtswellustige idioot als Erdogan aan. We hebben ermee van doen, het is niet anders. Hoe brengen we deze hersenloze hordes naar de moderniteit als hun politieke leiders ze rechtstreeks naar de Middeleeuwen leiden?


Geen opmerkingen: