vrijdag 16 februari 2018

Hoe ziek is de VVD?


Fred Teeven, Ard van der Steur, Anouchka van Miltenburg, Ivo Opstelten, Mark Verheyen, Matthijs Huizing, Johan Houwers, Henry Keizer, Jos van Rey, Robin van Linschoten, Wybren van Haga, Halbe Zijlstra en o ja, ook nog een Amsterdamse wethouder van sport die vergeet zijn bijbaan bij de Atletiekunie tijdig te melden. Een illuster rijtje van VVD-prominenten die in de afgelopen paar jaar in opspraak kwamen en op moesten stappen. In vrijwel alle gevallen dankzij de traditionele media, mind you! En natuurlijk mag Loek Hermans niet in dit rijtje ontbreken, de koning keizer admiraal van de beroepsgroep 'foute politici' maar die zit desondanks nog wel steeds stevig op zijn stoel.


Wat is er toch aan de hand bij de VVD. Waarom grossiert juist deze partij in 'struikelende politici'? Want juist de VVD wijst altijd met trots op de eigen integriteitscommissie. Dat mag zo zijn maar het is toch een veeg teken wanneer zo'n commissie het ook nog eens druk krijgt. En aan het hoofd van deze Gideonsbende staat een premier die zijn collega's tot het einde toe de hand boven het hoofd houdt, hen tegen beter weten in verdedigt om ze uiteindelijk met een onderdrukte snik bij het afscheid te moeten omhelzen.


We weten dat macht corrumpeert maar als dat de enige verklaring voor de VVD-ziekte is, zouden meer partijen daaraan moeten lijden. Het is natuurlijk van alle tijden en alle geledingen maar bij de VVD is het wel erg structureel. Is het een mentaliteit van 'ondernemend Nederland' dat, als het erop aankomt, al die regeltjes toch wel als erg hinderlijk worden ervaren? En "turning a blind eye" is op zijn plaats af en toe want men doet toch fantastisch werk voor de BV Nederland? Daarom praat men in die kringen ook liever van belastingontwijking dan van belastingontduiking, bijvoorbeeld?


Het is een geruststellende gedachte dat zulke politici altijd ontmaskerd worden en het veld moeten ruimen. Een persoonlijk drama wellicht maar dat is onvermijdelijk en eigenlijk irrelevant. (Laten we wel zijn, Zijlstra heeft ons land enorme schade berokkend en hij heeft Poetin een geweldig cadeau gegeven. Hij had er slechts een leugen en misinterpretatie van woorden voor nodig) Wat mij echter het meeste stoort is dat de VVD electoraal niet wordt afgerekend op haar onvermogen integriteit in het eigen DNA te verweven. Dat zegt ook iets over het electoraat van de VVD.Geen opmerkingen: