donderdag 8 februari 2018

The last Jedi


We doken een paar uur onder in de magische wereld van The Last Jedi met prachtige beelden van het bijna mystieke Skellig Michael, een klein eiland voor de Ierse kust (Co Kerry) maar dat nu helaas een toeristische trekpleister is geworden voor Star Wars fans waarvan sommigen in Star Wars kostuum en omhangen met allerlei Star Wars parafernalia (lang leve de merchandising) de boottocht naar het eiland maken. Maar terug naar de film van Rian Johnson, die gaat nergens over en voor het acteerwerk hoef je er ook niet naar toe. Die hele serie (van George Luckas) gaat over de strijd tussen het goede (luke Skywalker) en het kwade (supreme leader Snoke) en natuurlijk zal uiteindelijk het goede overwinnen maar voor het zover is krijgt het kwade ruim baan. Des te zoeter zal straks de eindoverwinning voor het goede zijn. De enige acteur die enige indruk maakt is Mark Hamill als Luke Skywalker. Ook in deze film heeft hij weer een prachtige rol.


Wat fascineert is het scifi gehalte, ergens in de verre toekomst worden dunbevolkte planeten bewoond door mensen en allerlei mutanten. Het technisch vermogen is natuurlijk enorm ontwikkeld maar de menselijke soort is verder niet of nauwelijks veranderd: je hebt klootzakken en goed volk. 


Verbluffend is de animatietechniek, de digitale verbeelding van wat vroeger The Thunderbirds heette, de fantastische 3D techniek uiteraard en dat alles ondersteund door een oorverdovende filmscore van John Williams. Prachtige film dus, ook al gaat die nergens over.
Geen opmerkingen: