donderdag 14 maart 2019

"Het klimaat is een hoax"...


...dixit Thierry Baudet, de grootste idioot die er op Nederlandse bodem rond loopt. Een politicus die vermoedelijk 24 uur per dag met een erectie rondloopt en geen spiegel meer kan zien zonder spontaan klaar te komen. Een klimaatontkenner die Nederland het liefste zo snel mogelijk uit de EU en de Euro wil loodsen. Zag u hem gisteravond ook bij Nieuwsuur? Met zijn hautaine glimlachje, de ene leugen na de andere debiterend? Baudet is een schertsfiguur, erger nog dan Klaas Dijkhoff. Het verontrustende is alleen dat deze clown er wel in slaagt enorme verkiezingswinst te boeken, want daar ziet het toch echt naar uit. En het stemt verdrietig dat er zoveel domme mensen zijn die zich de kop gek laten maken door zo'n joker.


Wie het ook bont maakte was de algemeen directeur van het VNO-NCW die meteen begon te dreigen met het mogelijke vertrek van tal van bedrijven uit Nederland nadat bekend was gemaakt dat het kabinet toch tot een CO2-heffing voor bedrijven had besloten. Oudshoorn had zich geliefd kunnen maken door te verklaren dat het bedrijfsleven zich nu geconfronteerd zag met een forse uitdaging maar dat men in het belang van het land zijn uiterste best zou doen de ambitieuze maar onvermijdelijke doelstellingen te realiseren. Maar nee, van Oudshoorn meende dat hij moest gaan dreigen.


Weet u, meneer van Oudshoorn, u bent een antipatriot en u moest u schamen met dit soort volstrekt idiote opmerkingen. Geen enkel Nederlands bedrijf gaat ons land verlaten, ook niet vanwege een CO2-heffing. En mochten er desondanks toch bedrijven zijn die hem nu willen smeren: laat ze vooral gaan. Ja, ook als daarmee werkgelegenheid verdwijnt. Dat gaan we dan oplossen met de bedrijven die wel blijven. Maar als er dan een bedrijf vertrekt, stel ik voor dat we van Oudshoorn er direct achteraan sturen.


Is Nederland gebaat bij een schertsfiguur als Baudet en een antipatriot als van Oudshoorn? Nee natuurlijk, naar volk, dat is het. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd zeer gecharmeerd ben van de nieuwe voorman van D'66, Rob Jetten. Ik vrees dat hem dat weinig stemmen op gaat leveren, de tijdgeest is hem nu eenmaal niet gunstig gezind. Maar ik vind het verfrissend dat er een nieuwe lichting jonge politici opstaat, Klaver en Jetten voorop, die zich realiseert met welke enorme problemen we geconfronteerd gaan worden. En die hun electoraat eerlijk vertelt wat hen te wachten staat.


De enige uitzondering hierop is Baudet, een van die politici die zijn horizon niet vóór maar ver áchter zichzelf ziet liggen, hij is een achteromkijker die zijn electoraat bedriegt met valse vergezichten. In zijn laatste roman Grand Hotel Europa schrijft Pfeijffer de volgende passage die volledig van toepassing is op lieden als Baudet: "Het is een verleidelijke gedachte dat de oplossing voor de problemen van vandaag gelegen is in het terugdraaien van de klokken naar een dag dat die problemen nog niet bestonden. Dat is de lokroep van het rechts populisme, dat in de kern van de zaak nostalgisch is.".

Geen opmerkingen: