vrijdag 15 maart 2019

Spanjaarden blijken Russen


Overal ter wereld maar zeker ook in de Oude Wereld komen burgers in opstand tegen immigratie uit andere delen van de wereld. We doen dat omdat we bang zijn dat onze zo geliefde cultuur ten onder dreigt te gaan als gevolg van die vreemde instroom.
Wat mensen zich niet realiseren is dat die eigen cultuur (en de daarbij behorende tradities) niet in beton gegoten zijn maar onder invloed van de tijd aan soms zeer ingrijpende veranderingen onderhevig zijn.
Ik weet niet hoe de gemiddelde Spanjaard over immigratie denkt maar er is weinig reden om aan te nemen dat zij wezenlijk anders over dit onderwerp denken dan de Nederlanders, de Denen of de Duitsers.


De Universiteit van Huddersfield heeft onderzoek gedaan dat laat zien dat de bevolking van het Iberisch Schiereiland in de loop der tijd drastisch is veranderd. Maar de grootste verandering vond plaats aan het einde van de Kopertijd, toen mannen afkomstig van de Russische Steppe hun intrede deden. Uit dit onderzoek blijkt dat met name de oorspronkelijke mannelijke bevolking vrijwel volledig is vervangen door de nieuwkomers. Dat zullen geen prettige tijden geweest zijn.
De onderzoekers ontdekten dat de Iberiërs en de nieuwkomers in de loop van de tijd steeds meer met elkaar vermengd raakten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de overblijfselen van een man en een vrouw, gevonden in de plaats Castillejo de Bonete in Spanje. De man en de vrouw waren naast elkaar begraven. Een analyse van het DNA wees uit dat de vrouw volledig van lokale afkomst was, terwijl de recente voorouders van de man afkomstig waren uit Midden-Europa.


Hoe ik aan deze wijsheid kom? Uit het onvolprezen SCIENTIAS natuurlijk, een blad dat ik u al herhaalde malen heb aanbevolen. Denkt u nu echt dat wij Hollanders hier vanaf het begin van de Neanderthaler al rondliepen? Onzin natuurlijk, we noemen ons wel Nederlanders maar ook wij zijn uiteindelijk een ratjetoe met een veelvoud aan voorvaderen en -moederen.

Geen opmerkingen: