dinsdag 11 juni 2019

Zijn wij goede voorouders?


We kennen Robert Macfarlane al van De oude wegen en De laatste wildernis, boeken die ik verslond. Onlangs verscheen Benedenwereld. Een ontdekkingstocht door dolines, foiba, verdwijngaten, sink holes, mijnen, grotten en kloven in Groot Brittannië, Frankrijk, Slovenië, Groenland en Scandinavië, om niet zonder redenen te eindigen in de onderaardse opslagplaats voor nucleair afval op een Fins eiland. En al na de eerste pagina's aarzel je met verder lezen omdat doorlezen het moment dichterbij brengt dat je het boek dicht moet slaan. Met dit boek heeft Macfarlane op een buitengewoon poëtische manier geschreven over de wereld die de meesten van ons nooit betreden of verkennen, de wereld die zich onder onze voeten bevindt. Dieper dan een ondergrondse parkeergarage komen we doorgaans niet, daaronder worden we al gauw bevangen door angst voor duisternis of claustrofobie. Macfarlane laat zien hoe weinig wij werkelijk begrijpen van de planeet waarop wij ons bevinden en toont aan dat waar wij de evolutie denken te doorgronden, ook daar onze kennis ver van volledig is.


Robert Macfarlane heeft - niet voor het eerst - een formidabel boek geschreven. In vaak schitterende taal - hij introduceert het prachtige woord 'kroonschroom' (eerlijk gezegd komt de eer hier toe aan de beide vertalers van dit boek, Nico Groen en Jan Willem Reitsma, de schrijver heeft het over 'crown shyness' en dan is 'kroonschroom' werkelijk een prachtvondst) voor de ruimte die bomen elkaar gunnen om licht op te vangen voor de fotosynthese - en dat maakt het lezen van dit boek tot een genot in velerlei opzicht. Is dit een reisboek, een natuurhistorische verkenning of een alarmerend klimaatrapport? Benedenwereld is dit alles en nog veel meer. En daarenboven is dit ook nog eens een literair werk van uitzonderlijke klasse. Ik zou alle superlatieven aan willen wenden om dit boek onder de aandacht te brengen van iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze aarde, in de menselijke geschiedenis en vooral de menselijke moraal. Hebben wij onze ogen daadwerkelijk open? Zijn wij daadwerkelijk goede voorouders?

De volledige boekbespreking van Benedenwereld vindt u hier. En wilt u meer van deze schrijver weten of zien, kijk dan eens op deze plek.
 

Geen opmerkingen: