zaterdag 15 juni 2019

Nooit was de behoefte aan een sterke EU groter


Onlangs berichte ik over de waarschuwing van DNB dat een nieuwe financiële crisis bepaald niet ondenkbaar is. Ik concludeerde daaruit dat we in onze hebzucht helemaal niets hebben geleerd van eerdere fouten.
Het FD laat een Amerikaanse vermogensbeheerder aan het woord, Joachim Fels van vermogensbeheerder PIMCO. Die pleit doodgewoon voor het opnieuw doorverkopen en herfinancieren na bundeling van Amerikaanse hypotheken. De waarde van de leningen tegenover de bezittingen van de huizenkopers is teruggevallen van 100% tot ongeveer 60% nu. De huizenmarkt is dus een stuk gezonder en bovendien, zegt Fels, een financiële bubbel spat nooit uiteen op dezelfde plaats als de vorige keer.

Dit soort kapitalisme is niets anders dan de ultieme perversie. Dit zijn Trumponomics puur sang. Een amorele ideologie. Dit is niet de richting die we in moeten slaan. Maar wie stopt de Amerikanen die volgend jaar ongetwijfeld opnieuw de grootste smeerlap aller tijden op het schild zullen hijsen.


Ik heb hier wel eens beweerd dat de Pax Americana ten einde loopt maar niets is minder waar natuurlijk. De Amerikanen onttrekken zich aan iedere internationale afspraak, ze erkennen het Internationaal Strafhof niet, zeggen eenzijdig een internationaal verdrag met Iran op, ontmantelen de WTO en ga zo maar door. Iedereen die zich niet voegt naar het pijpen van Trump kan rekenen op Amerikaanse sancties inclusief strafvervolging. Zijn er nog gremia waar we wat van mogen verwachten? Ik vrees dat dat steeds minder het geval zal zijn.


Wanneer keert beschaving terug in het Witte Huis? Want de Amerikaanse suprematie mag dan vrijwel volledig en totaal worden, dat zegt echter niets over het morele draagvlak voor deze supermacht. Dat draagvlak is er niet. We moeten ons in reactie hierop niet richten op Russen of Chinezen maar dit alles neemt niet weg dat de Amerikanen momenteel onze grootste vijanden zijn. Als er ooit behoefte was aan een sterke EU dan is het wel nu.

Geen opmerkingen: