zondag 24 november 2019

Op Terschelling zijn ze gek geworden!


Wij waren een weekje op Terschelling en hadden het geluk er op één druilerige dag na strakblauwe hemels te zien, koud maar tenminste deels en soms zelfs overwegend zonnig. Een leuk huisje - Fri-Hus - gevonden op West-Terschelling waar we zowaar een aquarel van de door ons zo geliefde Abe Gerlsma aantroffen (but the owner wouldn't sell)


Op zo'n eiland doe je niets anders dan wandelen (soms twee keer op een dag), lezen (het bijna 2 kilo zware Geschreven Oorlog over WO I), drinken (twee soorten whisky meegenomen, een bourbon uit Minnesota en de onovertroffen Nikka Coffey Grain) en slapen, er is bijna geen betere manier te bedenken om je tijd door te brengen. Uitwaaien, lucht en licht in je hoofd.


Vergis ik mij of klopt het dat de eilanders niets van toeristen moeten hebben? Ik had het gevoel dat ze je met een meewarige blik aankijken alsof ze vinden dat je, komend van het vasteland, tot een mindere soort behoort. Hoofdstedelijke arrogantie is er niets bij. Maar ondertussen is hun hele levensstandaard afhankelijk van de toerist.


Lopen we nietsvermoedend op het Noordzeestrand, worden we opeens links en rechts door SUV's en jeeps en soortgelijke vervoermiddelen gepasseerd. Van een plaatselijke ober hoorden we dat ze dat traject de enig snelweg van Terschelling noemen. En als je goed oplet merk je gaande de week dat de SUV of de jeep en voorval heel oude vierwielaandrijvers veruit het meest populaire vervoermiddel op het eiland zijn. En er zijn altijd genoeg toeristen te vinden die nu ook graag met hun SUV het eiland op komen stormen, ze mogen immers het strand op!


Hoe die Terschellingers dit voor elkaar hebben gekregen is me een raadsel. Hoe heeft een gemeente of provincie hiermee in kunnen stemmen? Blijkens een door de Land Rover Club Terschelling geplaatst bord met de voorspelbare sneer naar Den Haag en Brussel, moeten die eilanders nu eenmaal naar het strand. Dat zit in hun DNA. Vroeger deden ze dat met paard en wagen en vandaag de dag  met een landrover. Wat is er mis met wandelen? denk je dan. Zijn die eilanders te lui om van hun reet af te komen? Kennelijk.


En, zeggen ze daar, ze richten geen schade aan, trekken alleen wat sporen in het zand. En alleen maar tussen 1 oktober en 1 april. Ooit gehoord van natuurbescherming, milieu, stikstof of fijnstof? De SUV is de meest vervuilende auto die er bestaat, stelletje idioten! En wie zitten er in dat gemeentebestuur, ze hebben het eiland daar verkocht aan een Land Rover Club godbetert. We leven hier in een ordentelijke parlementaire democratie in 2019, niet in een of andere bananenrepubliek.


Maar het eiland is prachtig en het is wrang te moeten vaststellen dat je die auto's niet op het strand tegenkomt in de periode dat je het eiland liever mijdt omdat het dan overbevolkt is door toeristen: tussen 1 april en  1 oktober. Niks tegen toeristen hoor, ben er zelf ook een maar wanneer we met tevelen zijn ga ik liever iets anders doen.


Zie de volledige fotoreportage hier.

Geen opmerkingen: