dinsdag 28 juni 2022

Het CDA wordt wakker? Let op het addertje onder het gras

 

De NRC laat vandaag een theoloog aan het woord, verbonden aan het wetenschappelijk nureau van het CDA. André Poortman. Hij pleit er voor het kweken van embryo's toe te staan. "De kwaliteit van leven van een volgroeid kind weegt zwaarder dan de beschermwaardigheid van een tweecellig embryo", schrijft hij en dat kunnen we alleen maar hartgrondig met hem eens zijn. De confessionelen zijn er nooit in geslaagd een bevredigend antwoord te formuleren op de vraag waarom kinderen onnodig moeten lijden als de techniek ons in staat stelt door middel van genetische manipulatie erfelijke ziekten uit te bannen. Poortman hierover: "Binnen sommige christelijke tradities lijkt lijden te worden verheerlijkt. Dat mag je voor jezelf zo zien, maar mag je anderen niet opleggen".

Dit is precies de redenatie die algemeen van toepassing zou moeten zijn in discussies over ethische onderwerpen zoals euthanasie en abortus. Nou, denk je dan, die Poortman is tenminste een modern denker. Maar in het slot van het artikel wordt de stremming goed verpest als Poortman meent dat het CDA de leiding zou moeten nemen in deze discussies (hoezo? waarom?) en dat andere partijen zich bij het CDA zouden moeten aansluiten. Maar het wordt nog veel erger als dezelfde theoloog verklaart: "Stel dat een foetus straks al eerder levensvatbaar is, bijvoorbeeld bij 20 weken. Dan moeten we ook durven nadenken over of de huidige abortusgrens van 24 weken verlaagd moet worden".

Ja, daar zitten vrouwen op te wachten. Het verlagen van de grens waarbij een foetus eerder levensvatbaar wordt is alleen mogelijk door technologie in te zetten. Dan zijn er kennelijk opeens geen ethische bezwaren meer. Nee, deze Poortman is een wolf in schaapskleren. Ik zeg u, theologie is metafysica, is voodoo, daar komt geen goeds van.

Geen opmerkingen: