zondag 16 augustus 2015

Hautes Pyrennées


Niets is zo indrukwekkend als aan de voet van een groot gebergte rond te reizen. Al je bewegingen vinden plaats tegen een imposante achtergrond, in de schaduw van kolossen met namen die we allemaal kennen van de wielrensport: de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet.


En midden in die Hautes Pyrennées ligt een kleine regio die Les Baronnies heet en aan het einde van de Gourgue d'Asque ligt een buitengewoon merkwaardig park waar kalkgesteente, luchtvochtigheid en andere klimatologische omstandigheden een bos hebben gecreëerd dat zijn weerga niet kent. Kijk maar eens op Klein Amazonie van de Pyreneeën


Peter Westbroek schreef een uiterst gedenkwaardig boek De ontdekking van de aarde en hij begint met een beschrijving van de geschiedenis van kalk, hoe het ontstond en op welke manieren de aarde wist te voorkomen dat het kalk zich niet overal onbeheerst ophoopte. De overblijfselen van die kalkvorming uit de vroegste tijden van de geschiedenis van onze planeet, vormen een belangrijk bestanddeel van het fenomenale bos dat hier is ontstaan.


In dit bos zijn alle bomen omgroeid met mos waardoor een bijna sprookjesachtige sfeer ontstaat die bij somber weer gemakkelijk om kan slaan in een spookachtig effect. Boom en mos zijn hier een symbiose aangegaan, het is geen overwoekering waar de ene soort onder te lijden zou hebben.


De Hautes Pyrennées vormen een werkelijk schitterend gebied. We willen er volgend jaar voor een wat langere tijd terugkeren. Er is een veelvoud aan pittoreske stadjes en dorpjes te bewonderen, oude kastelen en Romaanse kerken, mondaine steden als Toulouse en Pau en dat alles tegen het decor van het bergmassief dat sinds jaar en dag de Pyreneeën wordt genoemd. Wordt vervolgd dus.

Geen opmerkingen: