donderdag 27 augustus 2015

Schengen en Dublin


Het doet mij deugd dat er steeds meer stemmen opgaan om afscheid te nemen van Dublin. Daar werd ooit eens vastgelegd dat vluchtelingen uitsluitend asiel konden aanvragen in het eerste land waar zij zich lieten registreren als vluchteling.

De belangrijkste ratio hierachter was dat voorkomen moest worden dat vluchtelingen zouden gaan shoppen en een eindeloze reis langs westerse landen zouden gaan maken om maar ergens toegelaten te kunnen worden.

Inmiddels hebben we gezien dat deze regeling niet werkt. Onevenredig veel druk op Griekenland en Italië leidt tot onaanvaardbare problemen in die landen. Duitsland is het eerste land dat af wil van het verdrag van Dublin en dat siert Merkel met name.

Helaas zijn er nog veel lidstaten die niets willen weten van een Europese regeling voor de opvang van vluchtelingen. De Bulgaren en Hongaren bouwen een muur van prikkeldraad. Weer andere landen beklagen zich erover dat de bewaking van de buitengrenzen van de Schengenruimte of de EU niet naar wens verloopt.

Maar zeker is dat de stroom asielzoekers niet op zal drogen. Natuurlijk moet er een onderscheid worden gemaakt tussen oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen. Opvang van de eersten staat buiten kijf. Ik ga hier even voorbij aan het onzinargument van de VVD dat zegt dat opvang in de regio dient te geschieden. Nou, dat gebeurt allang dus daar hoeft Halbe zich verder geen illusies over te maken.

Opvang van economische vluchtelingen leidt tot grote problemen. Maar een ding staat vast: muren en prikkeldraadversperringen helpen in het geheel niet. De Schengenruimte opheffen evenmin. De enig zinvolle aanpak is gerichte projecten voor perspectiefrijke werkgelegenheid in de landen van herkomst realiseren.

Maar essentieel is - en Juncker pleit daar terecht voor in een artikel in de NRC van vandaag - essentieel is dat er een Europese regeling komt voor gespreide opvang van vluchtelingen. En zo'n beleid kan alleen maar betekenen dat alle landen naar rato hun verantwoordelijkheid nemen.

De opvang van vluchtelingen is bij uitstek een probleemgebied dat alleen op Europees niveau kan worden aangepakt. Er is geen enkel redelijk of billijk alternatief voor verhoudingsgewijze verdeling van de opvang van mensen in nood.

Samsom bepleit deze aanpak eveneens in de NRC van vandaag. terecht. Nu de VVD nog. Nederland kan en mag hier niet achterblijven.

Geen opmerkingen: