dinsdag 1 september 2015

Rond de Zuid-Willemsvaart


Een lang weekend in schitterend weer naar de plek waar ik vroeger schoolging, Gymnasium Bernrode, Wij verbleven op een kleine camping, Namaste in Middelrode. Een uitstekende camping overigens die ik iedereen aan kan raden.


Het is een prachtige, lommerrijke omgeving met ongekende mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten. Het is wel varkensland aldaar, het moet gezegd. En als je door die uiterst fraaie streek fietst of wandelt dan realiseer je je dat die varkensboeren het misschien niet eenvoudig mogen hebben op een Europese markt met veel mededingers maar dat het laatste wat mag gebeuren het versoepelen van wet- en regelgeving is. De staatssecretaris schijnt daar ook niet voor te voelen. Sorry, boeren. Dan maar naar kasteel Heeswijk gefietst, een heerlijke plek die al zolang ik leef nagenoeg onveranderd is gebleven. Zo hoort dat ook.


Uiteraard brachten we een bezoek aan Den Bosch om bepaald niet voor het eerst te ervaren dat deze citadel een warmbloedige, chique, gastvrije en zeer fraaie stad is. Wat mij betreft met afstand de heerlijkste stad ten zuiden van de grote rivieren. Zoals altijd wanneer we deze stad bezoeken laten we de St Jan en het Noordbrabants museum niet links liggen.



In het museum een verrassende tentoonstelling van de Schotse Gergia Russell die sculpturen van klein tot enorm formaat maakt door stof of papier met een scalpel uit te snijden, waarbij ze soms gebruik maakt van oude boekomslagen. Door de uitsnijdingen maakt ze het oorspronkelijk werk stuk maar ze creëert tegelijkertijd een heel nieuw werk. Niet in de laatste plaats door haar werk in twee lagen te vervaardigen waardoor een dieptewerking ontstaat in een daardoor dynamisch vlak. Monnikenwerk maar met een enorme zeggingskracht.



Maar het hoogtepunt van dit weekend was een bezoek aan de Interart Beeldentuin & Galerie in Heeswijk, waar het echtpaar Rakhorst een ongekend fraaie tuin heeft gerealiseerd, onder meer voorzien van een ruim en licht paviljoen waarin allerhande beelden en sculpturen perfect tot hun recht komen. Brabants best kept secret. Kijk maar eens op Beeldentuin Interart.



Er is veel tot de verbeelding sprekend beeldhouwwerk te zien. Wij waren gecharmeerd van de geschilderde bronzen beeldjes van Daniel Wagenblast maar het meest onder de indruk van prachtige keramiek koppen van Ida de Roy.
Klik voor de volledige fotoreportage de volgende link aan: Rond de Zuid-Willemsvaart




Geen opmerkingen: