donderdag 17 september 2015

Sebastien Valkenberg moet zich schamen!


In een uitgebreid betoog in de NRC van 15 september beargumenteert filosoof Sebastien Valkenberg dat compassie een slecht raadgever is als er grote internationale conflicten aan de orde zijn. Hij verwijst daarbij vooral naar de Kosovo-crisis in 1999. Dit is echter een onzinnige verwijzing. Valkenberg gaat zelfs zover te beweren dat de compassie uit die dagen uiteindelijk tot de Kosovo-oorlog zou hebben geleid. Niets is echter minder waar en als Valkenberg de geschiedenis iets beter had bestudeerd wist hij wel beter.

Ook suggereert Valkenberg dat er vaak opzettelijk leed aan vluchtelingen wordt toegebracht omdat alleen bij het zien van afschuwelijke beelden de vox populi in het Westen in beweging zou komen. Met andere woorden, het jongetje Alan op de Turkse kust is daar opzettelijk tot een verdrinkingsdood gebracht, opdat wij, u en ik, eindelijk in beweging zouden komen.

Omdat Sebastien Valkenberg een filosoof is, wil hij ons ook een oplossing aandragen die wél zou werken en hij citeert de Engelse journalist James Forsyth die precies datgene zegt wat door VVD-er Halbe Zijlstra wordt bepleit: maak asielaanvragen in Europa onmogelijk en daarmee heb je de grenzen gesloten. Fijn om te weten waar de stem van Valkenberg naar toe gaat. En hij sluit zijn stukje als volgt af:
In een zin: niets doen is wel degelijk een optie. Nou ja, in elk geval minder doen dan de radicale oplossingen waartoe ons morele besef aanspoort als dat eenmaal ontwaakt. Zijn we dan machteloos of onverschillig? Nee hoor, zulk optreden getuigt van nederigheid.
Wat een cynicus, deze Sebastien Valkenberg. In Hongarije zal hij zich vermoedelijk beter op zijn gemak voelen dan in een land waar tenminste af en toe nog enige compassie kan worden waargenomen. Al was het maar dankzij al die burgemeesters die hun verantwoordelijkheid nemen als het er echt op aankomt directe nood te lenigen.

Sebastien Valkenberg, u moest u schamen.

Geen opmerkingen: