dinsdag 29 september 2015

Referendum, spreekbuis van de onderbuik


Als het kwakkelende en bijna zieltogende Geen Stijl en Thierry Baudet gaan samenwerken komt er iets heel beroerds op tafel te liggen. Powned reporter Jan Roos - om wie ik wel eens moet lachen maar die ik doorgaans een nare man vind - is de verpersoonlijking van het woord 'smalen'.


Ze kunnen zich niet langer vinden in de klassieke parlementaire democratie en willen meer directe macht aan 'het volk' geven. Een referendum is dan het gemakkelijkste instrument. En wat Geen Peil heel clever gedaan heeft, is alle kanalen waarover ze kunnen beschikken zeer efficiënt gebruiken: Geen Stijl, Geen Peil, Powned, Wakker Nederland en de Telegraaf. Dat heeft hen naar verluidt 450.000 handtekeningen opgeleverd om een referendum af te kunnen dwingen.


Ze hebben de eerste de beste gelegenheid te baat genomen om er hun pijlen op te richten: en dat was toevallig een voorgenomen Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Baudet en Geen Stijl roepen al jaren om het hardst dat Brussel antidemocratisch is en eisen dat 'het volk' gehoord wordt voordat het associatieverdrag wordt geratificeerd.

Desgevraagd verklaart Jan Roos dat zijn organisatie geen stemadvies zal uitbrengen wanneer het referendum wordt gehouden. Roos heeft er zelf namelijk nog nooit over nagedacht of dat verdrag misschien niet heel erg verstandig is. Wie niet graag ziet gebeuren dat Oekraïne langzaam maar zeker wordt doodgedrukt door Rusland om uiteindelijk opnieuw te worden ingelijfd, wie meent dat het goed is wanneer het Westen tegemoet komt aan de wil van het merendeel der Oekraïners om nauwere banden met elkaar aan te gaan, die zou zo'n verdrag heel welkom kunnen vinden.


Maar Roos en de zijnen zijn ervan overtuigd dat zo'n verdrag de opmaat is voor een heus lidmaatschap van de EU. Herman van Rompuy zou zelf ooit eens iets dergelijks hebben verklaard. En dat mag natuurlijk nooit gebeuren, vinden Roos en de zijnen. Maar hoe je daar ook over denkt, de grote vraag is of een referendum daarbij helpt.

Ik vind van niet, ik houd niet van een referendum, de spreekbuis van de onderbuik. Wat Roos heeft gedaan is 'het volk' verleiden om een referendum af te dwingen om datzelfde 'volk' vervolgens volledig in de kou te laten staan. Want mensen hebben totaal geen idee wat zo'n associatieverdrag inhoudt, hebben er ook geen belangstelling voor.

We wachten rustig af maar ik doe er niet aan mee. Laat maar komen dat referendum, het wordt een enorme zeperd. Met dank aan de smalende Jan Roos en de zijnen.

Geen opmerkingen: