woensdag 16 september 2015

Grondtroepen naar Syrië?


Jarenlang hebben de Europese landen he-le-maal niets gedaan aan Syrië. Zelfs de suggestie van de Russen om Assad op een zijspoor te rangeren werd niet beantwoord. En ondertussen pompen ze van alle kanten die hele regio vol met wapens. Vatenbommen onder andere, de belangrijkste reden waarom er opeens zo'n vluchtelingenstroom op gang is gekomen.

Ha, nu gaan alle alarmbellen rinkelen. Zonder daartoe specifieke besluiten te nemen worden Dublin en Schengen bij het oud vuil gezet, laten de Hongaren zich van hun allerslechtste kant zien en gaan we opeens allemaal de eigen landsgrenzen extra bewaken.

Tot zover is het nog redelijk klein bier maar het wordt ernstiger wanneer landen hardop gaan nadenken over grondtroepen in Syrië om aldaar safe havens te creëren waar al die vluchtelingen kunnen worden opgevangen. De Belgen hebben die mentale salto mortale al gemaakt en vriend Buma lijkt ook te porren voor dit onzalige idee.

In de NRC van 11 september leggen Rena Netjes (arabiste en journaliste) en Diewertje Kuijpers (promovenda High Risk Politics) uit waarom boots on the ground een slecht idee zijn. Zij zien drie mythes die hoognodig doorgeprikt moeten worden. De eerste is de suggestie dat Assad tegen IS zou vechten. Omstandig leggen zij uit dat en waarom Assad heel blij is met IS. Een sterk IS trekt de aandacht van de Amerikanen en hun vrienden en zo houdt Assad de handen vrij om de binnenlandse vijanden te lijf te gaan.

De tweede mythe is dat IS de grootste vijand zou zijn. Maar de werkelijkheid is dat Assad verantwoordelijk is  76 procent van het aantal burgerslachtoffers! Ook heeft Assad 27 concentratiekampen waar dagelijks tenminste vier Syriërs een marteldood sterven.

En de derde mythe is dat het zou helpen om troepen te sturen. In een symmetrische en ook overigens overzichtelijke oorlog mag dat misschien het geval zijn. Maar in Syrie zijn honderden kleine facties met elkaar en met Assad in oorlog en dan zijn er ook nog tientallen andere IS of aan IS-gelieerde of IS-bestrijdende groepen actief. Volgens de CIA zijn er in Syrie tenminste 1.500 gewapende groeperingen bezig. Met wie zouden grondtroepen uit het westen moeten samenwerken?

Het is een idiote gedachte dat wij ook maar iets behoudens toenemende chaos zouden kunnen toevoegen aan dit dramatische conflict. En te denken dat we aldoende al die vluchtelingen op afstand zouden kunnen houden is natuurlijk een gotspe van de hoogste orde.

Geen opmerkingen: