De commissie Oosting heeft voor de zoveelste keer een lijvig rapport uitgebracht over de bonnetjesaffaire. Een paar zaken hieruit zijn cruciaal:
- De belangrijkste ambtenaar (Cloo) zegt zich niet te kunnen herinneren waarom geen opdracht is gegeven het bonnetje op te sporen zodra bekend was dat de tapes waarop dat bonnetje te vinden was boven water waren gekomen.
- De nieuwe bewindslieden verdedigden zich met de mantra dat er nooit een probleem was geweest als er maar goede ict-ers op het ministerie hadden gezeten.
- De minister-president heeft verklaard zich niet met deze zaak bemoeid te hebben.
Wat blijkt nu uit het jongste Oosting-rapport?De commissie accepteert dat een secretaris generaal in het meest brisante onderzoek van de laatste jaren zich bepaalde zaken niet meer kan herinneren. Dat is stuitend, onaanvaardbaar en volstrekt ongeloofwaardig.
- De bewindslieden trappen naar beneden en geven de ict-ers volkomen ten onrechte de schuld. De commissie Oosting pleit deze ict-ers nu vrij.
- De Minister-president is wel degelijk geraadpleegd in de interne afstemming over deze zaak.
Wat moet je (wat mij betreft) konkluderen?
- Voormalig secretaris-generaal Cloo zit hardop te liegen en komt ermee weg.
- De bewindslieden hebben de Kamer feitelijk onjuist geïnformeerd en dienen op te stappen.
- De minister-president is wel degelijk bij deze kwestie betrokken.
Er zal naar aanleiding van deze zaak niets gebeuren, vrees ik. Maar het is evident dat ook de nieuwe bewindslieden dienen op te stappen. Maar minstens zo belangrijk is dat vaststelling dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie zo snel mogelijk weer gesplitst dient te worden. De duurst betaalde mensen uit ons land zijn niet in staat gebleken van dit ministerie een soepel en transparant functionerende organisatie te maken. Dat is fnuikend voor het imago van een overheid die zegt de democratische grondbeginselen te bewaken. Het tegendeel is hier gebeurd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten