zondag 1 mei 2016

Prof. dr. Ruud Koopmans...


...is als socioloog gespecialiseerd in migratie en integratie en verbonden aan het Wissenschaftszentrum Berlin en de Humboldt Universiteit. Dat klinkt gezaghebbend nietwaar? Ruud Koopmans is van mening dat Angela Merkel op moet stappen omdat ze niet meer geloofwaardig zou zijn. Hij noemt haar Fluechtlingsmutti in een uitgebreid artikel in de NRC van 30 april.
Merkels oproep tot een Europese oplossing van het vluchtelingenvraagstuk noemt hij een gotspe "omdat zij het zelf is die de bestaande Europese oplossing - het Verdrag van Dublin - eenzijdig terzijde had geschoven".

Ruud Koopmans denkt dat hij wegkomt met zo'n simplistische redenering maar hij kraamt wartaal uit. Het was juist dat Verdrag van Dublin, dat een Europese oplossing in de weg stond. In het verdrag wordt immers geregeld dat een asielzoeker asiel dient aan te vragen in het eerste Europese land dat hij betreedt. Daar wenst Ruud Koopmans niet over uit te weiden. En dus gaat hij er ook volledig aan voorbij dat Merkel de enige was die de Europeanen volkomen terecht smeekte om solidariteit met de Grieken. Want het waren de Grieken die werkelijk álle ellende op hun dak kregen.

Ruud Koopmans heeft een kwaadaardig artikel geschreven en krijgt er ruim baan voor in de NRC. Fijn voor hem maar laten we er op vertrouwen dat de kritische lezer geen genoegen neemt met al te simplistische redenaties. Werkelijk ieder besluit van Merkel weet Koopmans op de meest negatieve wijze uit te leggen. 't Is zijn goed recht natuurlijk maar ik raak er niet van onder de indruk. Hij zou zich wat meer om zijn eigen geloofwaardigheid moeten bekommeren en niet met zulke beroerde argumentaties aan moeten komen zetten.

Dat Merkel niet langer geloofwaardig zou zijn geldt in ieder geval niet voor mij. Ik heb van mijn leven nog nooit rechtser dan PvdA gestemd en voel mij dus niet thuis in de politieke woning van de Duitse bondskanselier.Maar zij is de enige Europese politicus die moraliteit uitstraalt en die onwrikbaar in haar ethische normen blijft geloven.

Geen opmerkingen: