maandag 30 mei 2016

Friesland


Wij brachten het weekend door in Friesland en bleken de enige gasten op een uitstekende boerencamping in Swichum, een plaatsje onder de rook van Leeuwarden met een prachtig kerkje en voor de rest niets dan horizon overal om je heen. En groen, in eindeloze schakeringen. En ofschoon buienradar het ene weeralarm na het andere gaf, zaten we van 's morgens acht tot 's avonds acht buiten. In Leeuwarden bezochten we de exposities van het werk van Abe Gerlsma, een Friese schilder die als geen ander in staat was om licht te schilderen. En licht is het in Friesland.


We kochten uiteindelijk een monumentaal schilderij van Gerlsma, Jouswier getiteld, een klein gehuchtje in de buurt van Dokkum. De autodidact Gerlsma, techneut van beroep, had begenadigde ogen, hij wist precies wat hij wilde etsen of schilderen en hij beschikte over een feilloze materiaalkennis naast natuurlijk dat onontbeerlijke talent om wat je ziet ook daadwerkelijk met schildersgerei en verf over te kunnen brengen op linnen of papier. Weissenbruch konden luchten schilderen? Ja hoor en dat is prachtig werk. Maar Gerlsma steekt hem naar de kroon. Ik ken geen schilder die in staat bleek tegenlicht te kunnen schilderen zoals hij dat kon. Er is een fenomenaal schilderij van Gerlsma van een botter die hij in tegenlicht schilderde. Dat hangt nu elders, helaas, in Amsterdam naar verluidt.


De zaterdag benutten we voor een urenlange fietstocht in de omgeving van Swichum, het bleek de pontjesroute te zijn die ons door onvergetelijk mooi Fries landschap voerde waarbij we drie keer gebruik moesten maken van kleine veerpontjes om de tocht te kunnen vervolgen. Weidevogels en grassen, horizonten en wolken en altijd weer dat helle noordelijke licht. Dan zie je wat Gerlsma zag en is het een feest om je zijn schilderijen en etsen weer voor de geest te halen. Nog groter feest nu dat waanzinnig mooie schilderij hier aan de muur hangt.



De laatste foto toont het kerkje in Jouswier zoals het er nu bij staat. Gerlsma moet positie hebben gekozen in het weiland achter de kerk, gezien vanuit dit perspectief. Wie meer foto's van dit korte verblijf in Friesland wil zien: Friesland, mei 2016


Geen opmerkingen: