zondag 22 mei 2016

Erdogan ontmantelt Turkse democratie


Het Turkse parlement heeft inmiddels de eigen onschendbaarheid geschrapt. De bedoeling hiervan is dat parlementsleden nu vervolgd kunnen worden wanneer zij zich uiten op een manier die de Grote Roerganger onwelgevallig is.

Meer specifiek gaat het erom parlementariĆ«rs van de HDP te kunnen vervolgen. De HDP is voortgekomen uit de Koerdische beweging. Tegen 50 van de 59 HDP-parlementsleden is door het parlement  onderzoek ingesteld omdat zij zich in of buiten het parlement schuldig zouden hebben gemaakt aan het aanzetten tot geweld of soortgelijke vermeende vergrijpen. Op deze manier kan Erdogan dat kleine beetje oppositie dat nog in het parlement zit eruit werken. Wie de oppositie monddood wil maken verdient nog slechts de kwalificatie dictator. Bij deze dus.

Het is natuurlijk schandalig dat een parlement op deze wijze omgaat met de parlementaire democratie. Het Turkse parlement heeft zichzelf voorgoed gediskwalificeerd. Maar de Turken vinden het kennelijk allemaal goed. En ik vrees dat ook de EU deze geplande en georkestreerde afbraak van de Turkse democratie zonder morren zal accepteren. 't Is wat met die Turken!

Geen opmerkingen: