woensdag 25 mei 2016

Zak Ebrahim


Een mooi interview in de NRC van vandaag met de Amerikaanse ex-moslim Zak Ebrahim (1983), wiens vader door een aantal voorvallen in zijn leven plotseling radicaliseerde  en betrokken raakte bij de eerste aanslag op het WTC in 1993. Hierbij kwamen zes slachtoffers om het leven. De vader werd tot levenslang veroordeeld.

Eén passage wil ik hier citeren waarin Zak Ebrahim op de vraag welke ervaringen maakten dat hij van zijn geloof viel, antwoordde:
Eigenlijk had dat meer te maken met de geschiedenisles op school. Religie bleek veel jonger dan de mensheid zelf. Bij nader inzien leek het ook een bij uitstek menselijke uitvinding. Ik concludeerde dat de mensheid god heeft geschapen en niet andersom. Alleen mensen hebben het vermogen tot dit soort irrationele gevoelens en gedachten. Maar religie kan ook heel inspirerend zijn. Mijn moeder heeft juist altijd veel kracht gehaald uit haar geloof. Toen ze zich realiseerde dat mijn vader niet onschuldig was, concludeerde ze dat hij van zijn geloof was afgedwaald.
Zak Ebrahim reist als vredesactivist de wereld rond. Lees dit interview, het zal u goed doen.


Geen opmerkingen: