maandag 3 oktober 2016


Als Joseph Stiglitz, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar en econoom, spreekt dan moeten we de oren gespitst houden, ook als hij een onwelkome boodschap brengt. De afgelopen week ging hij in discussie met Jeroen Dijsselbloem over de Euro. In de NRC van afgelopen weekend staat een uitgebreid interview met Stiglitz. Hij beschouwt de Euro als het grootste probleem van de EU. Ook al gaat het nu iets voorspoediger binnen de unie, de echte problemen zijn nog steeds niet opgelost: de tegenstelling tussen Noord en Zuid in het algemeen en Griekenland in het bijzonder.

Als de rijke eurolanden niet bereid zijn hun prijzen te verhogen wordt het in de armere landen steeds moeilijker met hen te concurreren. Hierdoor ontstaat in de armere landen een groeiende werkloosheid, gaan de lonen verder omlaag en verkassen de kansrijkere inwoners naar de rijkere eurolanden. Aldus Stiglitz en ik moet zeggen, dit is een redenering die hout snijdt.


Stiglitz acht een nieuwe financiële crisis zo goed als zeker en het zou het beste zijn als de rijkere landen een eigen noordelijke euro beginnen, zodat de waarde van de zuidelijke euro kan dalen, waardoor hun producten goedkoper worden en dus beter kunnen concurreren waardoor de zuidelijke economieën weer kunnen gaan groeien. Bijkomende voorwaarde is wel dat de schulden herverdeeld worden.

Wouter van Noort, redacteur economie van de NRC houdt Stiglitz voor dat zijn voorstellen vooral gretig omarmd worden door de populisten in Europa. Stiglitz: Le Pen gebruikt mijn woorden om de EU op te blazen, ik ben juist bezorgd over de toekomst van de EU.

Het probleem is dat de zuidelijke staten in Europa hun uiterste best doen om werkelijke hervormingen van hun economieën zoveel mogelijk voor zich uit te schuiven. Daardoor blijven de Noordelijke EU-landen het gevoel houden dat zij opdraaien voor de gevolgen van deze laksheid. Gevolg is een afkeer van een scenario waarin schulden worden herverdeeld of kwijtgescholden.

In de komende maanden vinden er een paar belangrijke verkiezingen plaats in Europa en begin volgend jaar volgt dan ook nog eens de Brexit. Ik vrees dat de handen niet op elkaar gaan voor de aanbevelingen van Stiglitz. Ik ben geen econoom maar zijn analyses zijn glashelder en plausibel.

bron: NRC

Geen opmerkingen: