dinsdag 25 oktober 2016

Geopolitiek is het speelveld van Neanderthalers



"Jij moet je plaats kennen. Je bent niet mijn gesprekspartner, je bent niet mijn gelijke, je hebt niet dezelfde kwaliteiten als ik. Jouw geschreeuw in Irak is niet belangrijk voor ons. Weet toch dat we gewoon onze gang gaan". Aldus paljassultan Erdogan tegen de Iraakse premier al-Abadi,
Nou hoeven we ons over de laatste ook niet veel illusies te maken, zijn Irak creeerde zelf de voedingsbodem voor Islamitische Staat door de soennieten achter te stellen ten gunste van de sji'ieten. En kijk eens naar de manier waarop al-Abadi de kruistocht tegen IS in Mosul aankondigt: hij heft zo'n beetje het halve Iraakse leger om zich heen verzameld. Potsierlijk.


Erdogan treedt ondertussen op een vergelijkbare manier op in Syrië. De soevereiniteit van natiestaten stelt niets meer voor. Erdogan is niet zozeer in IS geïnteresseerd. Zijn ongevraagde bemoeienis in Irak en Syrië is er alleen op gericht de Koerden in het gareel en nog liever onder de duim te houden.

Hoe je het ook wendt of keert, je kunt niet om de constatering heen dat de moslimwereld een onwaarschijnlijke puinhoop creëert. De wijze waarop conflicten worden beslecht, de volstrekte waardeloosheid van individueel leven, laat staan individueel denken, het volledig afwijzen van het begrip vrijheid ook in de meest beperkte interpretatie is werkelijk tenhemelschreiend.


Een paar duizend kilometer verderop loopt nog zo'n ongelooflijke idioot rond, Duterte heet hij. De Filipijnen hebben hem er zelf neergezet. Een ongelikte beer van het kaliber Erdogan, met dien verstande dat Erdogan nog een zekere visie heeft terwijl Duterte een gevaarlijke stuiterbal is.


Niet dat wij uit het Westen zoveel beter zijn hoor. Uiteindelijk zijn de geopolitieke verhoudingen tot stand gekomen mede door een overheersende inbreng van het vrije democratische westen voor wie het accent altijd heeft gelegen op vrije en onbeperkte toegang tot energiebronnen. En als over enkele weken Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten blijkt te zijn geworden zijn de rapen pas echt gaar. Internationale veiligheid is een illusie.

Geen opmerkingen: