donderdag 20 oktober 2016

Oh my god...



We hebben nu een aantal maanden naar de Amerikaanse verkiezingsstrijd kunnen kijken en ofschoon de amusementswaarde aanzienlijk is, baart deze strijd natuurlijk enorm veel zorgen. Hoe is het mogelijk dat uit een natie van meer dan honderd miljoen mensen deze twee kandidaten voor het hoogste ambt boven komen drijven.


Op grond van haar naam en komaf is Clinton een logische kandidaat en in mijn ogen is het feit dat zij een vrouw is haar belangrijkste kwaliteit. Ja, ze is enorm ervaren en zeer goed voorbereid en ik wil ook wel aannemen dat ze van goede wil is. Maar ze is geen vrouw met visie. En als minister van buitenlandse zaken heeft ze bepaald geen indruk gemaakt. Het gebruik van een privé mailserver voor haar overheidsmailverkeer is ronduit diskwalificerend. Ze komt ermee weg. Haar tweede niet onbelangrijke kwaliteit is het gegeven dat zij een alternatief voor het grote kwaad is.

Grote woorden? Ja, dat wel maar het is beangstigend dat een volstrekte seksistische nonvaleur als Donald Trump zo ver kan komen, ja misschien wel president van de Verenigde Staten wordt. Ik ga hier niet omstandig uit de doeken doen waarom de wereld met Trump aan het Amerikaanse roer een stuk onveiliger zal worden. Ook dat is beangstigend. Niet eerder had ik bij Amerikaanse verkiezingen het gevoel dat de uitkomst daarvan ook voor ons, die tot de rest van de wereld behoren, van zo direct belang zou zijn. We hebben zelfs Reagan overleefd.


Maar Trump is van een volstrekt ander kaliber, de grootste narcist die momenteel op deze aardbol rondloopt. Hij heeft de Republikeinse partij gegijzeld en doen imploderen. Steeds vaker dreigt hij de uitslag van de verkiezingen niet te zullen accepteren als hij verliest. In dat geval is hij dan het slachtoffer van corrupte media. Nu is het een feit dat niet eerder zoveel kranten en andere media officieel een anti-Trump-standpunt in hebben genomen. Maar dat hebben ze in alle gevallen goed onderbouwd en met opgaaf van heldere redenen gedaan.

En het is geen toeval dat juist een populist als Trump zulke antidemocratische uitlatingen doet. Hebben we hier ten lande ook niet een politicus die oproer voorspelt als hij niet kan meeregeren? Die roept dat het geloof in de rechtstaat ondermijnd wordt als de rechter hem veroordeelt? Het is dit soort retoriek waarvan de populist zich graag bedient. Hij hoeft niets te bewijzen, het gaat er bij zijn achterban in als koek. En het is een perfecte manier om maatschappelijke onrust te kweken.

Overigens hebben de Republikeinen Trump aan zichzelf te wijten. Hoe de verkiezingen ook uitpakken, ik hoop dat de Republikeinse meerderheid in Senaat en Congres tot het verleden gaan behoren. Zij hebben zich tot het uiterste ingespannen om Obama acht jaar lang te dwarsbomen en werkelijk al zijn plannen en voorstellen te saboteren. Dat moet stoppen.


Ik heb het hier al vaker gezegd: wat zullen wij allemaal Obama gaan missen. Leiderschap, charisma, visie en nederigheid. Dat zijn zijn belangrijkste kwaliteiten. Niets daarvan is terug te vinden bij de twee kandidaten die zijn overgebleven. We gaan duistere tijden tegemoet.

Geen opmerkingen: