dinsdag 25 oktober 2016

Een DNA-slot


In de discussie over hulp bij zelfdoding in het geval van voltooid leven stelt de Wet Toetsing Levensbeëindiging dat het bestaande instrumentarium toereikend is. De regering wil ondanks dat advies toch een stap verder gaan en hulp bij zelfdoding toestaan wanneer ouderen van mening zijn dat hun leven voltooid is.


Deze discussie is jaren geleden gestart door Huib Drion die een zelfdodingspil voorstelde waar ouderen op een dor henzelf te bepalen moment gebruik van zouden moeten kunnen maken. De pil van Drion.


Een van de complicerende aspecten van euthanasie is de inbreng van een arts. Een arts wordt opgeleid om het leven van mensen te redden, niet omdat leven te beëindigen. Sommige tegenstanders van een Wet Voltooid Leven stellen dat zelfdoding (zullen we het woord zelfmoord maar nooit meer gebruiken?) niet strafbaar is en dat wie zonodig uit wil stappen, daarvoor geen beroep op een arts moet doen.


Op zich ben ik het hier mee eens. Wie zich wil informeren over de mogelijkheden tot zelfdoding doet er verstandig aan de boeken van Boudewijn Chabot te lezen. Er zijn in beginsel voldoende wegen om zelfdoding op een aanvaardbare wijze ten uitvoer te brengen.


De ultieme vorm van zelfbeschikking moet inderdaad inhouden dat hulp van een derde niet noodzakelijk is. De pil van Drion zou daarbij een perfect hulpmiddel kunnen zijn. In de NRC van gisteren doet Vincent Icke een vindingrijk voorstel om te voorkomen dat zo'n zelfdodingspil kan worden misbruikt. Icke stelt voor in zo'n pil een DNA-slot in te bouwen waardoor je ervan verzekerd bent dat die pil alleen werkt voor het individu waarvoor hij bedoeld is.

Het zal nog even duren voor zo'n oplossing voorhanden is maar ik ben ervan overtuigd dat een dergelijke oplossing er op den duur zal komen. Met dank aan Vincent Icke wellicht.

Geen opmerkingen: