donderdag 6 oktober 2016

Esprit et courage


De Staatsanwalt in Duitsland heeft vastgesteld dat Jan Boehmermann niet kan worden vervolgd voor het beledigen van een bevriend staatshoofd. Dat is natuurlijk goed nieuws, behalve voor Erdogan dan. Maar enige slimheid kunnen we onze paljassultan niet ontzeggen want hij heeft ook als privé-persoon aangifte gedaan. Dier zaak dient begin november. We wachten die met spanning af.

Jan Boehmermann reageerde op het besluit van het Openbaar Ministerie op een hem passende manier, met een YouTube-filmpje. U moet er beslist naar kijken, 't is niet ondertiteld maar u kunt het beslist volgen. Boehmermann stelt wel vooraf dat hij zich in dit toespraakje richt tot het gemiddelde geïnformeerde verstandige publiek. Als een grap een staat in het nauw brengt is dat niet een probleem voor de grap maar voor de staat, aldus Boehmermann.

Klik op deze link: Jan Boehmermann reageert Hij plaatst de hele affaire binnen de context van wat er momenteel in Turkije gebeurt en dat is natuurlijk veel ernstiger dan de dreiging van een showproces. Een serieuze boodschap dus maar Boehmermann eindigt zijn toespraak op een buitengewoon geestige manier.

Van Duitsers dacht ik altijd dat ze weinig gevoel voor humor hadden. Maar dat oordeel moet ik bijstellen nu deze Boehmermann op ZDF zijn programma maken kan. Behalve zeer geestig ook een moedige vent trouwens.


Geen opmerkingen: