donderdag 13 oktober 2016

Wet op voltooid leven


Het kabinet gaat een wet op voltooid leven indienen die mensen in staat moet stellen hun leven te beëindigen met de ondersteuning van een stervenshulpbegeleider. Het gaat dan om ouderen bij wie geen sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden (de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor euthanasie) maar om mensen die hun leven als voltooid beschouwen.


Ik zou het zeer toejuichen als deze wet de beide Kamers passeert en aangenomen wordt. Zelfbeschikking is het hoogste goed en onder de premisse van de grootst mogelijke zorgvuldigheid behoort ook de zelfgekozen dood tot dat recht.


Natuurlijk mag iedereen daar anders over denken maar ik zou willen dat politici vooral goed nadenken over dat zelfbeschikkingsrecht alvorens ze dat recht met een beroep op ethische overwegingen van tafel vegen. Ronduit schandalig is de reactie van de rising star binnen de SP, Lilian Marijnissen. Zij twitterde: "Zorgwekkend. Schippers op hellend vlak. De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam & dan wordt levensbeëindiging makkelijker?" Infaam en beschamend. Voor mij heeft deze mevrouw voorgoed afgedaan.


Wat me vooral goed doet is dat het kabinet hiermee het eerder dit jaar uitgebrachte rapport van de Commissie Voltooid leven onder leiding van Paul Schnabel afserveert. Zijn commissie was tot de konklusie gekomen dat de Wet Toetsing Levensbeëindiging voldoende ruimte bood om tegemoet te kunnen komen aan mensen die hun leven als voltooid beschouwen. Zeer teleurstellend rapport en het verbaasde mij dat een man als Paul Schnabel zich aan een dergelijke uiterst conservatieve benadering verbond. Enfin, hopelijk wordt dat nu rechtgezet.

Geen opmerkingen: