dinsdag 25 oktober 2016

Moedige politici?


In de NRC van gisteravond stond een uitstekend hoofdredactioneel commentaar op de Oekraïne kwestie. De krant pleit voor een regering die zich realiseert dat een samenwerkingsverdrag tussen de EU en Oekraïne in het licht van de huidige geopolitieke verhoudingen niet mag sneuvelen. De rest van de EU heeft geen boodschap aan dat rare Nederlandse raadgevend referendum. Rutte is dus op zoek naar cosmetische maatregelen om ratificatie van het verdrag alsnog mogelijk te maken. Maar de kans op succes - in eigen huis of in Brussel - is niet erg groot.

Nog geen dertig procent van de bevolking liet zich misleiden en bracht een stem uit bij dat referendum en nog geen vijftig procent van die stemmen was tegen het verdrag. Er is in de verste verte geen sprake van dat de Nederlandse bevolking in meerderheid tegen het associatieverdrag zou zijn. Ik kom niet verder dan vijftien procent.

Een regering met ballen doet wat het moet doen in zo'n situatie en neemt zijn verantwoordelijkheid. Het was geen bindend referendum en de Nederlandse regering moet gewoon dat verdrag ratificeren. De Tweede Kamer had daar al mee ingestemd.

Maar beide regeringspartijen durven dat niet aan en zo kan het gebeuren dat straks een verdrag gaat sneuvelen omdat twee partijen in dat kleine Nederland bang zijn voor wat electoraal verlies. Niet erg chic overigens van Porochenko om het associatieverdrag te koppelen aan de ramp met de MH17. Als dat je beste wapen moet zijn, ben je geen groot staatsman.

Geen opmerkingen: