woensdag 14 juni 2017

Waarover praatten zij?


Politieke en oorlogsvluchtelingen zouden wij onder alle omstandigheden op moeten blijven nemen. Velen beschouwen dit als een linkse mantra, zelf houd ik het op een kwestie van beschaving. Ik heb in deze kolommen al vaker aangegeven dat ieder land een opnamecapaciteit van één procent van de bevolking aan zou moeten kunnen. De politieke werkelijkheid is evenwel een andere, die opnamebereidheid stelt niet veel voor.


Het FD laat enkele migratie-experts aan het woord. Henk van Houtum, expert in Europees grensbeleid en hoofddocent aan de Radboud Universiteit zegt: "Deals sluiten met schimmige, Noord-Afrikaanse regimes is juridisch onhoudbaar en buitengewoon onverstandig. (--) Door deals te sluiten verkleint Nederland de kans voor vluchtelingen om asiel aan te vragen in Nederland vanuit een onveilig derde land. Dat is in strijd met internationale verdragen. Vluchtelingendeals kunnen zo de Nederlandse rechtsstaat ondermijnen".


Fransje Molenaar, migratie-expert bij denktank Clingendael: "Die (Turkije)deal bewijst dat noch de EU, noch Nederland in staat is goede afspraken te maken over lokale opvang van vluchtelingen. Als samenwerking met Turkije niet van de grond komt, waarom zou dat dan wel lukken met Noord-Afrikaanse landen?"Molenaar wijst deals met deze landen dan ook resoluut af.


Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen Zonder Grenzen Nederland: "Afrikaanse en Aziatishe landen vangen al 90% van alle vluchtelingen op. Ze bieden weinig hulp en geen perspectief, maar kunnen niet meer doen". Ook Hehenkamp wijst deals met Noord-Afrikaanse landen af maar pleit wel voor financiële steun om lokale opvang en integratie te bevorderen.

Inhoudelijk gezien onderschrijf ik het standpunt van Groen Links. Maar.... De formatie gaat niet alleen over migratie maar ook over een hervormingsagenda en over het klimaat. Ik vermoed toch dat Groen Links op die terreinen aanzienlijke winst had kunnen boeken en die kans is nu voorbij. We gaan het klimaat dus overlaten aan Buma en Rutte?! Dan weet je het wel, daar komt niets van terecht.

Een gemiste kans dus en ik vind dat Groen Links deel had moeten nemen aan een centrum-links kabinet. Wat mij echter het meest verbijstert is dat het neusje van de Nederlandse politieke zalm negentig (!) dagen nodig heeft gehad om hier terecht te komen. Probeer je eens voor te stellen dat vier partijen, acht mensen onder leiding van een informateur negentig dagen aan het discussiëren zijn. Waarover in godsnaam??? Ik plaats echt de grootst mogelijke vraagtekens bij het informatieproces. Deze positie had men moeiteloos met twee vingers in de neus na één week kunnen bereiken.


Wat dan wel? Ik voel wel voor de suggestie van Aboutaleb. VVD en CDA moeten hun weerzin jegens de PVV in het landsbelang maar opzij zetten en een centrum-rechts kabinet gaan vormen. Kan Wilders niet langer huilie huilie doen en wordt het volksdeel dat graag door populisten wordt geleid keurig bediend. 50Plus en FvD willen vast wel meedoen en dan hebben we een mooi meerderheidskabinet. 't Zal mij niet vrolijk stemmen maar misschien is het wel zo reëel.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Maximale juridische garanties zo verwoord de formateur de pogingen om Klaver in al zijn bezwaren tegemoet te komen. De hier genoemde Academici laten vooral een gebrek aan realpolitik bedrijven zien en we mogen aannemen, dat hun afwijzende argumenten slechts dienen om de schade die Klaver hier heeft opgelopen proberen te beperken.

"Het raadsel is verhelderd door een interruptie van de PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij stelde een buitengewoon belangrijke vraag. Kort samengevat vroeg Asscher aan Klaver: Bent u dus ook tegen als vluchtelingen onder leiding van Zwitserland, met toezicht van Amnesty International in Tunesië worden opgevangen? Dus, als Syriërs of andere oorlogsvluchtelingen naar Italië of Griekenland komen, zouden ze naar zo’n opvangkamp worden teruggestuurd. Het antwoord van Klaver was klip en klaar: nee, omdat ze daar geen toekomstperspectief hebben." GroenLinks is dus voor volledig open grenzen en ongelimiteerde immigratie.
[bron Elsevier.]

De heer Nuy doet een moreel beroep op de beschaving en komt met gelimiteerde immigratie die zeker één procent mag zijn, maar wat als het twee, of drie, of zelfs tien procent dreigt te gaan worden, wat stelt de heer Nuy voor om dat te stoppen.

Anoniem zei

En zoals verwacht komt de waarheid over Klaver zijn terugtrekkende beweging stap voor stap in zicht.
Klaver in de houdgreep van Femke Halsema misschien toch wel de meest fatsoenlijke van deze marxistische partij. Maar inbreker en terrorist Wijnand Duyvendak is natuurlijk een ander verhaal, en Paul Rosenmöller, die kennen we natuurlijk nog uit de activiteiten als vooraanstaand lid van de militante Groep Marxisten-Leninisten (GML), eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

De GML indertijd Neerlands enige marxistisch-leninistische partij die niet alleen fanatiek dweepte met de voormalige sovjet despoot Josef Stalin en zijn Chinese even knie Mao Zedong, maar ook met Albanië, Noord-Korea en het Cambodjaanse terreurregime van Pol Pot. Dat onder diens leiding, eind jaren zeventig, circa twee miljoen Cambodjanen werden doodgeschoten, doodgemarteld of doodgehongerd werd door de GML simpelweg niet geloofd. Pol Pots Rode Khmers bleken zelfs dermate dankbaar voor de steun die zij van Rosenmöller en consorten kregen, dat de GML daarvoor in augustus 1979 schriftelijk werd bedankt.

enno nuy zei

Twee opmerkingen:
U spreekt mij voortdurend aan in de derde persoon enkelvoud: de heer Nuy. Maak uw toon eens wat vriendelijker en spreek mij gewoon aan met u of jij. Ik weet niet of deze subtiliteit aan u besteed is maar bedenk daarbij dat u te laf bent om uw naam kenbaar te maken.

Uw voortdurende geleuter over marxisme leninisme is ronduit bespottelijk. U leeft in het verleden. Hou er eens mee op. Ik zal er geen serieus woord meer aan besteden. Er is niemand die u hierin nog serieus neemt.

Zelf heeft u vermoedelijk nooit jeugdzondes begaan of gedachten gekoesterd waarvan u later dacht: hm, daar kijk ik nu toch anders tegenaan.

John Wervenbos zei

Dat de ChristenUnie weer in beeld zou komen had ik wel verwacht. De PvdA vind ik verrassender. In voor een gedoogconstructie misschien? Volkskrant, 15 juni 2017: SP buitenspel in formatie, Tjeenk Willink wil verder met ChristenUnie of PvdA.

enno nuy zei

Ik ga er toch van uit dat de PvdA niet toe zal happen en daar ben ik het volledig mee eens. En hoe zou Pechtold nog terug kunnen naar de CU? Als ze hier maar niet weer 90 dagen over gaan doen.