dinsdag 6 juni 2017

Dark money



Zo langzamerhand is het stof dat ontstond na het afwijzen van het klimaatakkoord van Parijs door de malloot uit Washington wel neergedaald. Ook al zullen de gevolgen van die waanzinnige beslissing nog heel lang naklinken. Over het onzinnige en onredelijke besluit van deze Amerikaanse paljaspresident verwijs ik hier gemakshalve naar het artikel in de Volkskrant van Ben van Raaij. U kunt zijn artikel hier lezen: Alle dubieuze claims uit Trumps klimaatspeech op een rij


Jane Mayer schreef in The New Yorker een uitstekend artikel over de lange aanloop naar dit aangekondigde Amerikaanse vertrek. Dit artikel kunt u hier lezen: In the withdrawal from the Paris climate agreement, the Koch brothers campaign becomes overt Mayer beschrijft in dit artikel hoe de roemruchte gebroeders Koch uit Kansas jarenlang tientallen miljoenen dollars hebben gespendeerd aan het kopen van politieke invloed ten gunste van fossiele brandstoffen.
De Koch broeders opereren bij voorkeur in de luwte maar nu hun campaigne for fossil zo openlijk aan het licht is getreden doen ze er zelf niet langer geheimzinnig over. Sterker nog, schrijft Mayer, "now that they have been flushed from the shadows, the Kochs and their political operatives have proudly taken credit for obstructing the U.S. governement from addressing climate change".

Tim Phillips, president van Americans for Prosperity - het belangrijkste vehikel voor het aanprijzen van het Koch-gedachtegoed - verklaarde desgevraagd dat niet één republikein het na 2010 nog waagde om inzake duurzaamheid een ander standpunt in te nemen dan de Kochs welgevallig was. Politici die de euvele moed hadden de gebroeders tegen te spreken moesten al snel vaststellen dat hun politieke carrière voorbij was.

We zagen inmiddels het lafhartige commentaar van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. Ik weet niet hoe u zijn reactie beoordeelt maar zijn lichaamstaal zei iets totaal anders dan wat er uit zijn mond kwam. Verderop treft u hier nog de reactie van Al Gore aan die in heldere woorden uitlegt wat hier aan de hand is. Ook Gore maakt melding van 'dark money, comin g from the black carbon polluters'.

We zien hier precies datgene gebeuren wat bijvoorbeeld door Piketty is beschreven: de puissant rijke top van het bedrijfsleven verzamelt niet alleen rijkdom maar vooral ook politieke invloed. En juist dat is zo verontrustend aan deze hele gang van zaken.

Geen opmerkingen: