donderdag 8 juni 2017

Theresa May - The Andrew Neil Interviews GE2017 (22May17)



Kijk eens naar dit interview en zie hoe Theresa May draait en draait en geen enkel concreet antwoord geeft op de uiterst concrete vragen van de uitstekende interviewer Andrew Neil. Ze heeft geen idee hoe ze al de beloftes aan kiezers moet financieren. Alle kosten moeten worden opgebracht door toekomstige economische groei. Daarbij gaat het om tientallen miljarden Engelse ponden. Dit is kiezersbedrog in optima forma. Ze probeert standvastig en ferm over te komen door haar electoraat te overbluffen met voor Engeland gunstige gevolgen van de Brexit. Maar dat moet allemaal nog maar bewezen worden, sterker nog: de kans is groot dat May de EU mateloos onderschat. Mocht ze ooit zo ver komen, dan zal ze ongetwijfeld de EU de schuld van alle ellende geven maar wat hebben haar kiezers daar aan?

May besloot tot verkiezingen toen ze dacht Labour een verpletterende nederlaag te kunnen toebrengen. Maar de kansen zijn gekeerd nu terreuraanslagen May ondubbelzinnig confronteren met haar beleid dat twintigduizend politieagenten hun baan kostte en nu Corbyn er in lijkt te slagen met name de jongeren aan te trekken.

Er lijkt zich een nieuwe waterscheiding te voltrekken: de jongeren tenderen naar Labour, de ouderen naar de Conservatives. Een spannende dag dus vandaag. Hoe het ook zei en wie er vandaag ook wint, May zal een veel smallere basis overhouden aan deze verkiezingen dan zij vooraf meende te mogen inrekenen. Zoals wel vaker het geval is komt hoogmoed voor de val.

Geen opmerkingen: