dinsdag 12 december 2017

De boze burger (?)


Uit een tweejaarlijks onderzoek door het SCP (Sociale staat van Nederland) blijkt dat de Nederlandse burger helemaal niet zo boos is als we wel eens denken waar te nemen. Voor een belangrijk deel ontstaat die indruk van de boze Nederlander door een steeds luidruchtiger wordende maar kleine groep mensen met name op de sociale media. Was de vrijheid van meningsuiting voorheen vooral populair in 'links Nederland', de laatste tijd is dat 'recht' vooral in rechtse kringen te horen.

De mensen blijken anno nu niet cynischer over de samenleving dan in 1990 en de zorgen over 'hoe we met elkaar omgaan' waren in 1993 groter dan nu. In 1994 vond nog 49 procent dat er teveel mensen van een andere nationaliteit in ons land woonden, dat aantal is nu geslonken naar 31 procent. Eigenlijk zijn we alleen negatiever over Brussel gaan denken.


Hiermee is natuurlijk niet alles over 'de staat van ons land' gezegd maar opmerkelijk zijn deze konklusies wel, contra-intuïtief zo lijkt het wel. Dat toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is om eens van een afstandje en op basis van concreet onderzoek naar onszelf te kijken.

Geen opmerkingen: