donderdag 27 september 2018

Hoezo vissen?


Waarom treft u hier opeens twee video's over vissen aan? Ik ben geen liefhebber van vissen, heb geen aquarium en bedrijf evenmin de hengelsport. Wel eet ik graag vis maar realiseer me daarbij dat vis eten net zo bedenkelijk is als vlees verorberen.

Eerder kocht en verslond ik al boeken over de aarde, insecten en planten en onlangs viel mijn oog op Het geheime leven van vissen van Jonathan Balcombe. En dat blijkt een fenomenaal boek! Centraal daarin staat de vraag waarom wij de neiging hebben vissen buiten ons moreel engagement te houden.

Ik kom er spoedig op terug zodra ik het helemaal uit heb gelezen. Maar als u belangstelling heeft voor de evolutie en er net als ik van overtuigd bent dat een antropocentrische benadering van onze wereld en leefomgeving ons he-le-maal niets brengt, dan mag dit boek niet op uw leestafel ontbreken.

Het staat werkelijk vol met wetenswaardigheden die u nooit zou hebben vermoed en Balcombe is erin geslaagd daarover op een enthousiasmerende manier te vertellen, waarbij hij voldoende afstand tot zijn onderwerp behoudt en zo objectief mogelijk verhaalt van de wondere wereld van vissen. Vissen die de aarde vijftig keer langer bewonen dan wij, homo sapiens; en wij zijn nu twee miljoen jaar oud!

Vissen kunnen vliegen, zien, ruiken, communiceren, horen, navigeren, plannen, geluid maken zonder strottenhoofd, smaken en proeven, samenwerken, pijn voelen (ook al wil menigeen u anders doen geloven), vissen hebben bewustzijn en een enorm goed geheugen, ze kunnen op talrijke manieren leren, alternatieve strategie├źn bedenken en gereedschap hanteren. En nog veel meer. Enfin, zoals gezegd, ik kom er spoedig op terug. Maar koop dit boek vooral, u zult er geen spijt van krijgen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Alle ?? "Vissen kunnen vliegen, zien, ruiken, communiceren, horen, navigeren, plannen, geluid maken zonder strottenhoofd, smaken en proeven, samenwerken, pijn voelen (ook al wil menigeen u anders doen geloven), vissen hebben bewustzijn en een enorm goed geheugen, ze kunnen op talrijke manieren leren, alternatieve strategie├źn bedenken en gereedschap hanteren. En nog veel meer."

Ontbreekt hier geen onderscheid en nuances.

enno nuy zei

Wat een azijnpisserig commentaar. Staat er dan: alle? Een kind begrijpt nog wat er bedoeld wordt. Kunnen alle mensen tennissen, hoofdrekenen, schilderen, chinees praten en zo voort? Nee natuurlijk. Vissen zijn veel slimmer dan mensen: ze vertonen bepaald gedrag wanneer dat evolutionair wenselijk is en blijken dan over kwaliteiten te beschikken waar die van ons mensen wel heel erg bleekjes bij afsteken. Het geheugen van vissen en hun reukvermogen is meer dan verbluffend. Vergeleken met vissen zijn wij mensen het niveau van de neanderthaler nog lang niet ontgroeid.
Wat fijn dat er zulke genuanceerde lezers zijn, anoniem nog wel!