vrijdag 21 september 2018

Oei, de Britten zijn kwaad


In het Verenigd Koninkrijk struikelen de voor- en tegenstanders van de Brexit over elkaar. Bij de komende partijzitting begin oktober zullen de fundamentalisten (de leugenachtige volksmenner Boris Johnson voorop) uit het leave-kamp zich tot het uiterste inspannen om May onderuit te halen. Met een beetje pech is het dan al voorbij voor Theresa May. De schitterende foto hierboven spreekt boekdelen (auteursrechten IBTimes UK Leonhard Foeger)
De Britse pers spreekt over "NEIN, NEIN, NEIN" (natuurlijk geven ze daar Angela Merkel de schuld van alles!) of van "Your Brexit's broken" of, iets geestiger "The Salzburg distaster". The Sun gaat nog een stuk verder maar dat doen ze daar wel vaker en kopt: "EU DIRTY RATS".


Maar denken die idiote Britten nu werkelijk dat ze wel de lusten en niet de lasten kunnen krijgen? Zouden ze zelf tot zulk een lankmoedigheid bereid zijn als zij in de schoenen van de EU zouden staan? Natuurlijk niet. De EU kan zich absoluut niet veroorloven het Checquers-voorstel van May te accepteren. Nog dezelfde dag zullen tal van andere EU lidstaten aankloppen om een identieke voorkeursregeling te verlangen. Dan is de EU in een klap over en uit, history.

Nog even los van het feit dat de Britten achter de EU-rug om lidstaten afzonderlijk hebben benaderd om hun Chequers-voorstel aan te prijzen. Er is iets in de Britten gevaren waardoor ze zichzelf in een noodtempo van het Europese vasteland hebben vervreemd. En die geest is niet meer terug in de fles te krijgen. Daar zorgt de Britse pers (lees voor een belangrijk deel: Murdoch) wel voor. Ze waren altijd al een buitenbeentje en hebben al zoveel privileges verkregen, het lijkt wel alsof ze niet meer ontvankelijk zijn voor rationaliteit. Laten we hopen dat het gezond verstand toch mag zegevieren, dat May niet onderuit geschoffeld wordt door haar partijgenoten en dat er in oktober toch een deal met de EU komt. Dat is in ons aller belang, niet in het laatst in het belang van de Britten zelf.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Moeilijk voor u om een democratisch keuze te accepteren, waar een volk heeft besloten niet lager deel te willen uitmaken van een staatsvorm waarin geen enkele politieke leider op democratische wijze is gekozen.

enno nuy zei

Helemaal niet moeilijk. Als dit is wat de Britten willen, zullen ze het krijgen. Dat ik het persoonlijk een stompzinnige keuze vind doet verder niet ter zake. Nu gaat het om de onderhandelingen tussen 2 partijen over echt wel iets meer dan een boedelscheiding.
May doet een voorstel en zegt tegen de EU: dit is het enige ware en waardige voorstel dus: slikken of stikken. En als de EU dan volkomen terecht antwoordt dat het Chequers-voorstel niet aanvaardbaar is doet May huilie huilie en verklaart ze doodleuk dat ze niet respectvol behandeld is.Dat doet ze voor haar thuisfront maar ze bewijst er haar land geen dienst mee.
Kennelijk vindt u dat de Britten gewoon hun zin moeten krijgen en accepteert u dat ze dan in Boedapest, Praag, Rome en Warschau zeggen: o, dat willen wij ook wel.
Of u bent naïef of u ziet hier een mooi scenario om de EU te ontmantelen.

Anoniem zei

De EU transformeert zich steeds duidelijker richting een centralistische staatsvorm, waar een kleine ongekozen elite aan ons hun regels oplegt. Niet zolang geleden noemden we zoiets nog Communisme.

enno nuy zei

U kijkt door een heel andere bril dan ik. Ik zie een EU die in de achterliggende decennia is ontwikkeld en gevormd door de afzonderlijke lid- en natiestaten. Het zijn de democratisch gekozen regeringsleiders die gezamenlijk de EU hebben vormgegeven en die gezamenlijk het beleid van de EU hebben uitgestippeld.
Dat maakt de EU niet tot een schoolvoorbeeld van een democratische institutie maar u doet de waarheid onrecht aan als u stelt dat de EU niet op democratische wijze tot stand zou zijn gekomen.
Met communisme heeft dit alles helemaal niets van doen maar dat is nu eenmaal uw mantra, daar kunt u zelf waarschijnlijk niets meer aan doen.

Anoniem zei

Wat heel veel mensen beginnen te herkennen is de transitie van de EU richting een centralistische staatsvorm. De metafoor van het communisme is de heilstaat zoals ook de EU aan ons wordt opgediend, waar het recht om deze te verlaten uitdrukkelijk aan de leden is verzekerd met als doel ze over de spreekwoordelijke streep te trekken, om er nu achter te komen, dat het werkelijk uit de EU stappen niet zal worden geaccepteerd.

enno nuy zei

Natuurlijk kan een lidstaat uit de EU stappen. Dat is toch precies wat de Britten willen en doen? Kun je in redelijkheid van de EU (zelfs als je daar een enorme hekel aan hebt, zoals u) verlangen dat ze Theresa May simpelweg haar zin geeft om daarmee de basisprincipes van de EU overboord te gooien? En andere lidstaten uit te nodigen de Britten maar te volgen? Onzin natuurlijk.
Ook gaat u eraan voorbij dat slechts de helft van de Britten een Brexit wil en dat Theresa mMy de zwakste Prime Minister is die de Britten ooit hebben gehad. Zelfs haar eigen partij wil van har af en de kans is heel erg groot dat dat begin oktober ook gaat gebeuren.