woensdag 12 september 2018

Koninginneoffer


We zijn tot de conclusie gekomen dat het passend is dat er verantwoordelijkheid wordt genomen. Dixit Hans Wijers, president-commissaris van de ING. Wijers was ooit politicus, minister nog wel. Net als die andere commissaris bij de ING, Jan Peter Balkenende.


Die politici weten ook al jarenlang dat het goed fout zit bij de bank. Er kwamen immers voortdurend signalen van DNB, De Nederlandse Bank. Er werd niet ingegrepen. Wel had men het gore lef het salaris van de CEO Ralph  Hamers met 50 procent te verhogen, wetende dat er een veroordeling voor witwassen aan zat te komen.

De commotie die daardoor ontstond had men bij de bank niet aan zien komen en dus moest Jeroen van der Veer, de voorganger van Hans Wijers, diep door het stof. En ook nu, nadat de witwaspraktijken van de ING publiek zijn geworden, heeft de bank niet voorzien dat de samenleving daar wel eens over kon struikelen. En dus deed men het "ruiterlijke" voorstel dat de Raad van Bestuur af zou zien van de jaarlijkse bonus.


Enfin, de Raad van Commissarissen mag dan wat traag van begrip zijn, na dagen van publieke opwinding realiseert men zich dat er een offer moet worden gebracht. De hoogste baas van ING Nederland moet verdwijnen. Op zich is dat een besluit met een zekere logica. Immers, de witwaspraktijken deden zich voor bij ING Nederland en Koos Timmermans was daar de hoogste baas.


Maar Ralph Hamers moet van Hans Wijers blijven zitten. Hamers is immers degene die schoon schip moet maken bij de ING en dat is een hele klus en dat doet hij nu al een paar jaar en ook heel erg goed. Dixit Wijers. Waar Hamers was toen die witwaspraktijken schering en inslag waren, dat vertelt hij er niet bij. En misschien kan Wijers ook eens uitleggen waar de rest van die absurd verdienende commissarissen mee bezig waren toen crimineel Nederland zijn zwart bijeengeroofde geld keurig wit kon wassen bij de bank waar voormalig parlementariërs,minister én minister-president, toezicht zouden houden op het reilen en zeilen van de bank.

Deze hele geschiedenis is pervers en beschamend. De minister van financiën noemt het vertrek van Timmermans passend maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. We zien met deze affaire, een uit een heel lange lijst, een paar zaken bewezen: banken zijn criminele verenigingen en politici zijn het algemeen belang onmiddellijk vergeten zodra ze zich buiten de politiek begeven.

Maar het meest droevige vind ik wel dat de heren uit deze elites zich kennelijk maar niet realiseren dat hun uitwerking op de samenleving er een van gif is. Daar, aan de top van die elites, speelt moraal geen enkele rol, bestaat er niet zoiets als ethiek. Dat de burger de indruk krijgt dat er daar aan die top vooral gegraaid wordt is niet alleen begrijpelijk, die indruk is gewoon juist. En als zulk gedrag aan de top van die elites normaal is en gedoogd wordt, waarom zou de gewone burger zich dan nog sociaal gedragen, zich nog iets gelegen laten liggen aan zoiets als solidariteit? Het is ieder voor zich en god voor ons allen. ING heeft in haar eentje de solidariteit begraven.

Geen opmerkingen: