dinsdag 25 september 2018

Is Griekenland de volgende in de rij?


In Polen, Tsjechiƫ en Hongarije hebben de aan de macht zijnde politici niet zo veel op met een vrije, diverse en onafhankelijke pers. In Nederland hebben we ook een paar politici die geregeld roepen dat de pers niet deugt. Om maar te zwijgen van de voortdurende oorlog die Trump voert tegen de mainstream media.


In Griekenland kunnen ze er ook wat van. Een krant, Fileleftheros, publiceert een groot artikel over vermoedelijk gesjoemel met Europese subsidiegelden door het ministerie van defensie. De minister, Kammenos, wordt zo kwaad dat hij onmiddellijke arrestatie van drie journalisten eist. Het openbaar ministerie luistert naar de minister en arresteert de drie journalisten. De minister wil hen aanklagen voor laster en smaad. Dat laatste mag natuurlijk. Maar arrestatie van journalisten omdat ze een jou onwelgevallig artikel publiceren is natuurlijk onvergeeflijk.


Hoofdredacteur Panayiotid Lampsias hierover: "Er is iets aan de hand met de democratie als de politici denken dat ze journalisten die hen niet aanstaan kunnen laten vervolgen". De drie journalisten werden na een dag detentie weer vrijgelaten door het openbaar ministerie.

Geen opmerkingen: