maandag 15 oktober 2018
De Italianen laten zich gek maken
Di Maio en Salvini hebben een ontwerpbegroting ingediend waarmee het Italiaanse begrotingstekort op 2,4 in plaats van de beloofde 1,6 procent uitkomt. De oorzaak van deze overschrijding? De Italiaanse populisten trekken 37 miljard extra uit om de pensioenleeftijd (!) en belastingen te verlagen.
De Italianen steven doelbewust af op een keiharde confrontatie met de EU. Maar voordat de trage molens van Brussel hun terechte toorn over deze Italiaanse middelvinger hebben omgezet in daden, worden die knettergekke Italianen wel met de financiële markten geconfronteerd.
Investeerders zullen meer rente op leningen verlangen, de bankkoersen zullen dalen, spaarders zullen hun geld opeisen en voor je het weet sneuvelen er een paar Italiaanse banken. Dan zijn de rapen gaar, Italië zal geen toegang meer tot de financiële markten hebben, simpelweg omdat het de afgesproken begrotingsregels niet wenst te respecteren.
Wie wil dit nog verantwoordelijke politiek noemen? De populisten gaven Brussel al de schuld van het instorten van een brug in Genua. En ook nu beschuldigt Salvini de EU ervan bewust paniek te zaaien op de financiële markten. Maar de Italiaanse burgers zullen niet eeuwig in de leugenachtige sprookjes van Salvini blijven geloven. Er komt vast en zeker een moment dat de Italianen een beroep moeten gaan doen op het Europese noodfonds maar dat is lang niet groot genoeg om een failliet Italië te redden. Na de Brexit een Italiaans fiasco? Het heeft er alle schijn van.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Misschien hebben de Italianen wel groot gelijk. Het kan daarom geen kwaad om ook eens de historische mening van anderen in overweging te nemen.
https://www.groene.nl/artikel/democratie-was-nooit-de-bedoeling
https://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/17/technocraten-zijn-europas-nieuwe-politici-12062474-a890465
https://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/07/technocraten-voeren-europa-naar-afgrond-12325498-a950743
Ook ik heb veel aan te merken op de EU, met name en vooral het gegeven dat het Europees Parlement geen democratisch instituut is en bovendien buitenspel gezet kan worden door de gezamenlijke regeringsleiders.
Maar die gebreken moeten worden hersteld en zijn voor mij bepaald geen reden om de EU te willen verlaten, integendeel. Als voorheen blijf ik een overtuigd Europeaan en voorstander van de EU.
De Italiaanse populisten spelen en gevaarlijk spel en ze misleiden hun eigen bevolking. We zullen zien wat er van komt. Ik begrijp uit uw reacties dat ook u de EU het liefste zou verlaten. Dat is uw goed recht maar mij vindt u niet aan uw zijde.
Een reactie posten