zaterdag 20 oktober 2018

De hefboomratio dient tenminste 30 % te bedragen


De befaamde topeconoom Anat Admati is in ons land voor de Prof. F. de Vries Lezing. De Volkskrant interviewde haar. Ze is verbijsterd over het feit dat banken, overal ter wereld, ziek zijn, niet zo maar een beetje maar echt zeer ernstig. Haal een bank uit zijn beschermde omgeving en laat die bank als een gewone onderneming opereren. Die bank, zegt zij, zou binnen één dag dood zijn.

Van elke euro die een bank uitleent is slechts 4 tot 6 procent eigen geld. De rest is geleend, schuld van de bank. Admati: "Geen enkel bedrijf zou wegkomen met zulke lage kapitaalratio's. Waarom maken we daar niet 15, 20 of zelfs 30 procent van?"
Op de vraag of de volgende financiële crisis slechts een kwestie van tijd is, antwoordt zij: :"We doen alsof financiële crises natuurrampen zijn, waar we hooguit op kunnen reageren door ambulances naar de plek des onheils te sturen. Met dit financiële systeem kunnen we inderdaad slechts hopen dat de boel niet morgen al implodeert".

Overheden, zegt zij, stellen niet alleen amper grenzen aan de risico's die banken nemen, ze subsidiëren ze impliciet. Omdat zij hun banken nooit failliet zullen laten gaan, durven beleggers ze heel goedkoop geld te lenen. Banken betalen daardoor minder rente dan gewone bedrijven.


En de oplossing van dit probleem is zo simpel, stelt Admati: meer eigen vermogen, minder schuld. En dan zouden de banken ook bevrijd kunnen worden van die zo hinderlijke overheidsbemoeienis. Ook Admati vindt het fascinerend dat bedrijven in onze economie zoveel kwaad kunnen doen, van fraude tot witwassen, terwijl topbestuurders vrijwel overal mee wegkomen.

Denkt u nog eens aan haar woorden wanneer we weer eens moeten accepteren dat topbestuurders zichzelf alleen maar verrijken terwijl ze niet over de intellectuele capaciteiten beschikken om het onvoorstelbare risico, dat banken doelbewust lopen, in te dammen. En dat terwijl de oplossing, inderdaad, zo simpel is:meer eigen vermogen, minder schuld. Laten we eens beginnen met een ondergrens van 30 procent.

Geen opmerkingen: