vrijdag 19 oktober 2018

Het geheime leven van vissen


Eerder kondigde ik al Het geheime leven van vissen aan, een werkelijk schitterend boek van Jonathan Balcombe, een Amerikaanse bioloog en etholoog. Een van mijn anonieme criticasters beschuldigde mij van een ongenuanceerde weergave van de werkelijkheid. Welnu, u vindt een uitgebreide en zeer genuanceerde boekbespreking op www.ennonuy.com, onder de B van Balcombe uiteraard.

Beter nog ware het als u zich dit boek zelf aanschafte. Zelfs als je in je normale leven weinig op hebt met vissen is dit een werkelijk fascinerend boek. Over vissen die vijftig keer ouder zijn dan homo sapiens. Er zijn 33.249 soorten vissen in 564 families en 64 ordes beschreven. De centrale vraag die Balcombe zich stelt is hoe het toch komt dat wij de neiging hebben vissen buiten ons morele engagement te houden. Een vraag die hij op de laatste pagina's van zijn formidabele boek beantwoordt. En in de tussenliggende 320 pagina's ben je ongelooflijk veel wetenswaardigs te weten gekomen over de zwemmende soort waar wij allemaal uiteindelijk van afstammen.

Ik ga al die verbijsterende eigenschappen en vaardigheden van vissen niet opnoemen hier. Daarvoor moet u het boek maar lezen. Een direct gevolg van lezing van dit boek is dat hier ten huize het aandeel vegetarisch in onze dagelijkse maaltijden zeer fors is toegenomen. Je realiseert je dan wel dat het eten en genieten van vlees en vis zodanig in je systeem zit dat je er moeilijk afstand van neemt. Het blijft heerlijk immers. Maar fout is het wel. Zoals we ook genieten van een Indian Summer, terwijl we donders goed weten dat diezelfde Indian Summer een voorbode is van iets dat heel weinig vreugde zal brengen.


5 opmerkingen:

Anoniem zei

U dicht vissen niet alleen unieke menselijke eigenschappen toe, louter en alleen gebaseerd op de mening van één persoon die dit beweerd in een boek, maar nu roept u zichzelf uit als een morele hoeder van de samenleving.

Citaat: "Je realiseert je dan wel dat het eten en genieten van vlees en vis zodanig in je systeem zit dat je er moeilijk afstand van neemt. Het blijft heerlijk immers. Maar fout is het wel" Zoals we ook genieten van een Indian Summer, terwijl we donders goed weten dat diezelfde Indian Summer een voorbode is van iets dat heel weinig vreugde zal brengen.

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/indian-summer-2/

Zou de frase "Maar fout is het wel" niet beter "Maar fout vind ik het wel" moeten zijn, hetgeen uw persoonlijke mening reflecteert.

enno nuy zei

Wat bent u toch een onuitstaanbaar mens. Ik dicht niemand iets toe. Jonathan Balcombe schreef een buitengewoon erudiet wetenschappelijk boek met een uitgebreid notenapparaat en honderden verwijzingen naar wetenschappers die uitleggen wat en hoe zij hebben onderzocht, welke experimenten zijn uitgevoerd, experimenten die herhaalbaar zijn en waar de bevindingen zijn vastgelegd.

Het gaat hier dus niet om de mening van één persoon maar om wetenschappelijk onderzoek. U mag daar best aan twijfelen maar dan moet u met wetenschappelijk onderbouwde tegenargumenten komen. Nu schaart u zich in het groeiende leger aan minkukels en idioten die een mening belangrijker achten dan wetenschappelijk vastgestelde feiten. Het standaardpsychogram dat bij warhoofden als u hoort zegt dan dat u ook een Trump-aanhanger bent en gecharmeerd bent van Poetin, Wilders en Baudet. Heb ik ongelijk?

Waar u de klinkklare nonsens vandaan haalt dat het hier om uniek menselijke eigenschappen zou gaan is mij een raadsel. Leg maar eens in uw eigen woorden (dus niet met een of ander van internet geplukt linkje) uit wat er zo uniek menselijks aan ons is.

Ik beschouw mijzelf als van alles en nog wat maar bepaald niet als een morele hoeder van de samenleving. Waar haalt u zulke rimram toch vandaan? Niet alleen kunt u niet goed spellen (beweerd moet met een -t) maar u kunt ook niet lezen.

Wat komt u hier doen? Het lijkt wel alsof u er genoegen in schept om werkelijk alles wat hier gepubliceerd wordt af te serveren. Kunt u uw tijd niet beter besteden of heeft u verder toch niets te doen?

Anoniem zei

Onder de vlag van wetenschap wordt heden ten dage nogal veel beweerd, allemaal met veel bronvermeldingen en verwijzingen naar zogenaamde wetenschappers, die veelal eerder als pseudowetenschappers zouden moeten worden omschreven, o.a. dat er leven op Mars is geweest, om maar te zwijgen over de klimaat veranderingen dat steeds meer het karakter van een religie vertoond, met als bijzonderheid, dat andersdenkenden inmiddels voor hun afwijkende mening worden bedreigt.

En u claimt wel degelijk het universele gelijk met de frase "Maar fout is het wel".

enno nuy zei

Ik heb geen zin meer in dit soort dom geleuter. Ik wens u er veel plezier mee. Uw domheid is stuitend.

Anoniem zei

Ik was eigenlijk helemaal niet in uw artikel geïnteresseerd, totdat ik het belerende zinnetje las, waarin u niet uw eigen menig gaf hoe u over het eten van vlees en vis dacht, maar stelde dat dat gewoon fout was. Ik heb u nog gevraagd of dit niet een persoonlijke visie was, maar daar wenst u niet op in te gaan.

Citaat: Zou de frase "Maar fout is het wel" niet beter "Maar fout vind ik het wel" moeten zijn", hetgeen uw persoonlijke mening reflecteert. Het roept namelijk onbehagen op wanneer mensen de indruk wekken te spreken namens een geloofsleer. We weten allemaal natuurlijk waar dat toe kan leiden.