maandag 18 februari 2019

Wat leeft, wil blijven leven


In de door mij zo hogelijk geprezen serie van Fokke Obbema over de zin van het leven dit keer een interview met astrofysicus Vincent Icke. In mijn ogen zijn astrologen en kosmologen bevoorrechte mensen want ze blijken over de talenten en capaciteiten te beschikken om diep door te dringen in ons bestaan als diersoort op een willekeurige planeet in een willekeurig melkwegstelsel in een willekeurig universum. En ik heb een enorme waardering voor lieden als Icke, Hawking en Krauss die hun uiterste best doen om hun vakgebied te ontsluiten voor de geïnteresseerde leek.

De meest interessante opmerking van Vincent Icke in dit interview gaat over het moreel besef van de diersoort mens. Icke beschouwt dat besef als de meest geschikte manier om de mens in staat te stellen samen te werken. I couldn't agree more. Er zijn hele volksstammen die menen dat moreel besef een product van religie is maar dat is onzin. Moraliteit en ethiek zijn instrumenten of een set van regels die ontwikkeld worden zodra diersoorten in groepen gaan leven. Vanaf dat moment moeten ze niet alleen samenleven maar vooral ook samenwerken.


Hoe beter die samenwerking verloopt, hoe beter de groep toegerust is om voort te blijven bestaan. Wat leeft, wil blijven leven. Wij worden voortgedreven door een blinde macht die evolutie heet. Darwin heeft ons die weg getoond en zijn theorie van de natuurlijke selectie is tot op de dag van vandaag nog niet onderuit gehaald. Ik durf wel te beweren dat die theorie nooit onderuit gehaald zal worden. Maar goed, terug naar dat interview met Vincent Icke,, zoals gebruikelijk kan ik u dat van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen: