dinsdag 9 juni 2020

Kijken wij verkeerd naar George Floyd?


Op YouTube kunt u een video vinden die Candace Owens van zichzelf nam en waarin ze uitlegt dat zij geen supporter is van George Floyd. Zij stoort zich eraan dat van deze Floyd nu wereldwijd een martelaar wordt gemaakt terwijl hij in werkelijkheid - volgens haar althans - een misdadiger was die ook nog eens continu onder invloed van verdovende en verslavende middelen zou verkeren. Zij citeert de Amerikaanse conservatieve schrijver, documentairemaker en columnist Shelby Steele die geschreven zou hebben dat de Amerikaanse black culture de enige cultuur is die moord en brandt schreeuwt als haar iets wordt aangedaan en er als de kippen bij is om het eigen falen te verdonkeremanen.


Voor Owens was deze uitspraak van Steele 'a life changing event'. In haar video doet Owens vervolgens, steeds luider pratend en steeds verontwaardigder klinkend en steeds bozer kijkend, uit de doeken wat voor misdadiger George Floyd wel niet was. Ze verklaart daar wel bij dat hij vervolgens niet verdiende te sterven zoals hij deed en dat de verantwoordelijke agent voor zijn gedrag gestraft diende te worden. Ook haalt Owens de statistieken onderuit waaruit zou blijken dat zwarten vaker slachtoffer van politiegeweld zijn dan witte Amerikanen. Doodleuk verklaart ze dat witte mensen 25 procent meer kans op aanvaring met de politie maken dan zwarten. Ja, logisch, denk ik dan, het aandeel zwarten in de Amerikaanse samenleving is beduidend lager dan het aandeel witten. Waar Candace haar getallen vandaan heeft, vertelt ze er maar even niet bij.


Nou, eerst maar even de getallen dan: uit cijfers van het American Census Bureau blijkt dat in 2018 72,7 procent van de Amerikaanse bevolking wit was en 12,7 procent zwart; de rest van de bevolking bestaat uit Latino's, Aziaten, gemengd en 0,8 procent native Americans.
Uit bronnen van de FBI, gepubliceerd in the Washington Post, blijkt dat in 2018 er per 10.000 inwoners 517 zwarten en 228 witten werden gearresteerd en dat er per 10.000 inwoners 0,06 zwarten slachtoffer werden van police shootings tegenover 0,02 witten.
De bron van de hier gepresenteerde cijfers vindt u hier.


Nu iets over deze Candace Owens. Wie is zij, zelf een overduidelijk zwarte vrouw? Candace Owens blijkt een conservatieve pro-Trump commentator te zijn. Sinds 2018 zet zij zich in om zwarten over te halen de democratische partij te verruilen voor de republikeinen (men noemt dit de Blexit movement) Zij wordt beschreven als ultraconservatief en van zichzelf zegt zij dat ze een nationalist is. Ze is een overtuigd lid van de NRA (National Rifle Association) en verklaart dat Europa in 2050 door moslims gedomineerd zal zijn. Owens is een tegenstander van LGBT in het Amerikaanse leger en moet weinig van feminisme hebben. Van Hitler verklaarde ze eens dat die wat haar betreft zijn gang had kunnen gaan als hij zich tot Duitsland zelf had beperkt. Het probleem met Hitler was, zo verklaarde Candace Owens, dat hij zijn droom tot buiten Duitsland wilde uitbreiden. En om deze korte opsomming af te sluiten: ook in de wereld van Owens krijgt Soros overal de schuld van. Need I say more?


Iedereen heeft recht op zijn of haar meningen en overtuigingen. Maar wat mij betreft hoort deze Candace Owens niet tot het frisse deel der Amerikanen en het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat deze zwarte Amerikaanse zo weinig op heeft met haar eigen culturele achtergrond. Is dit een vorm van zelfhaat? We weten het niet. Mij persoonlijk interesseert het in het geheel niet wie George Floyd was. We hebben allemaal gezien hoe een witte Amerikaanse agent bijna negen minuten lang, met één hand in zijn zak, op de nek van een zwarte arrestant drukt, een zwarte arrestant die acht minuten daarvoor nog rustig, geboeid en wel tegen een auto leunde, bewaakt door vier witte politie agenten. Dat, Candace Owens, noemen wij hier in het bijna door moslims overheerste Europa, institutioneel racisme. Voor mij is George Floyd geen martelaar of held. Ik ken hem niet en weet niets van hem af. Maar ik heb, net als de rest van de wereld gezien, hoe deze zwarte man door een witte politie agent werd omgebracht. Daarmee is hij, martelaar of niet, held of niet, crimineel of niet, drugsverslaafd of niet, een symbool geworden. Symbool van een zieke Amerikaanse maatschappij die wordt geleid door een nog veel ziekere Amerikaanse president.

Enfin, dat filmpje moet u zelf maar even bekijken.


Geen opmerkingen: