dinsdag 23 juni 2020

The Lincoln Project


Ik plaats hier geregeld spotjes van the Lincoln Project (zie ook mijn vorige post) waarin de makers zich uit alle macht verzetten tegen herverkiezing van Trump. Dit zijn vooral typisch Amerikaanse spotjes. Gezien de aard van deze boodschappen en de gebruikte teksten zult u wellicht denken: o, dat zal wel een Democratisch initiatief zijn, dan snap je ook dat Trump zo ongenadig op de hak genomen wordt.


Maar niets is minder waar. The Lincoln Project is een initiatief van een aantal gerenommeerde Republikeinen die alles uit de kast trekken om herverkiezing van Trump te voorkomen. Het gaat om George T. Conway III, Steve Schmidt, John Weaver en Rick Wilson. U vindt hun geloofsbrieven hier. Een enkel citaat om hun bedoelingen weer te geven. De initiatiefnemers zijn overtuigd Republikein en conservatief maar kunnen niet accepteren hoe Trump meent de Amerikaanse samenleving te moeten leiden:
De heer Trump heeft noch het morele kompas, noch het temperament om te dienen. Zijn visie beperkt zich tot wat hem onmiddellijk te wachten staat - de problemen en risico's die hij chronisch over zich heen krijgt en waarvoor anderen, van talloze aannemers en bedrijven tot het Amerikaanse volk, uiteindelijk de zwaarste last dragen.

Inderdaad, nationale Republikeinen hebben veel erger gedaan dan gewoon mee te marcheren op Mr. Trump's beat. Hun verdediging van hem is doordrenkt met een lelijkheid, een gemeenheid en een bereidheid om degenen aan te vallen en te belasteren die bloed hebben vergoten voor ons land, die hun leven en carrière hebben gewijd aan de verdediging en de veiligheid ervan, en wiens taak het is om de status van de natie te behouden als een baken van hoop.

De republikeinen van het Congres hebben de wreedheid van Mr. Trump omarmd en gekopieerd en zijn corruptie verdedigd en zelfs geadopteerd. Meneer Trump en zijn medewerkers hebben het conservatisme en de aloude republikeinse principes achter zich gelaten en vervangen door trumpisme, een leeg geloof dat wordt geleid door een valse profeet. In een recent onderzoek rapporteerde een meerderheid van de Republikeinse kiezers dat zij M. Trump als een betere president beschouwen dan Lincoln.
 
Heldere tekst, lijkt mij. Ik kijk graag naar de spotjes van The Lincoln Project maar dat komt vooral doordat ik dan zo heerlijk in mijn mening bevestigd word. De vraag is wat de impact is van deze spotjes op het Amerikaanse electoraat. Wij leven in een tijd waarin iedereen zijn eigen bubble opzoekt en dat zou betekenen dat deze spotjes de beoogde doelgroep helemaal niet bereiken. Wat is dan het nut ervan? We gaan het zien. Voorlopig ligt Trump fiks achter op Joe Biden maar dat zegt nog helemaal niets.

Geen opmerkingen: