woensdag 1 juli 2020
De rijken zijn veel rijker dan wij dachten
Er komt een moment, wij gaan dat zeker niet meemaken, dat de internationale gemeenschap zich realiseert dat de onvoorstelbare ongelijkheid tussen mensen moreel niet langer te verdragen is. Tenzij natuurlijk, voordat het zover is, de rijken en daarmee dus de machthebbers hun positie voorgoed hebben weten te consolideren. Dan hebben wij, het klootjesvolk, voorgoed het nakijken.
Door nauwkeuriger rekenregels toe te passen, blijkt de rijkste 1 procent van de Nederlandse huishoudens nog veel rijker dan we al dachten: die één procent bezit 1.600 miljard Euro aan vermogen ofwel dertig procent van het totale private vermogen in ons land. De top 0,1 procent, - in totaal 7.750 huishoudens - bezit daarvan niet slechts een tiende maar een zesde. Let wel, de pensioenen zijn buiten deze berekeningen gelaten omdat die niet vrij beschikbaar zijn. Zou men de pensioenen wel meerekenen, dan zouden de inkomensverschillen nog veel groter zijn.
Nu zijn er mensen die stellen dat die inkomensongelijkheden niet erg, want verklaarbaar zijn. Zij wijzen doorgaans op leeftijd (ouderen hebben nu eenmaal meer vermogen dan jongeren) en de eigen woning (ook het vermogen van de rest van de bevolking is gestegen dankzij de waardevermeerdering van onroerend goed)
Dat mag zo zijn maar zij gaan wel aan een paar essentiële zaken voorbij: inkomen uit vermogen accumuleert veel sneller dan inkomen uit arbeid, de politieke macht concentreert zich in de rijkste toplaag, eigen woningbezit wordt steeds moeilijker te realiseren, de kloof tussen de top en de rest wordt alleen maar groter, de meeste rijken hebben hun weelde niet dankzij eigen presteren vergaard, de bezitsverhoudingen zijn volstrekt gecorrumpeerd geraakt en zo voort.
Nu zult u denken dat ik last heb van jaloezie maar niets is minder waard. Ik beschouw mezelf bepaald niet als rijk maar ik heb niets te klagen. Voor zover ik op mijn leeftijd nog ambities koester, hebben die niets van doen met vermogen of rijkdom. Wij moeten onze koers verleggen en eens fundamenteel na gaan denken over bezit en bezitsverhoudingen. Vrijwel alle bezit is onrechtmatig verkregen en in een groot aantal gevallen maakte geweld onderdeel uit van de strategie om bezit te verwerven. Ietsje meer nederigheid zou ons allemaal sieren. Zoals de Franse filosoof Pierre Joseph Proudon (1809-1865) al eens opmerkte: eigendom is diefstal.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten